De gewichtstoename hangt sterk af van hoeveel je woog voordat je zwanger werd
Wanneer er een kindje in je buik groeit, kom je logischerwijze aan. Maar deze gewichtstoename is niet bij alle zwangere vrouwen even groot. Hoeveel je aankomt, blijkt sterk af te hangen van hoeveel je woog voor je zwangerschap. Maar wat kun je ongeveer verwachten als je toen te zwaar was, of juist te licht?
Aha, zo zit het dus!
Onderzoek
Onderzoekers van onder andere Erasmus MC hebben dit onderzocht onder vrouwen die voor hun zwangerschap ondergewicht, een normaal gewicht, overgewicht of obesitas hadden. De onderzoekers bestudeerden de gegevens van bijna 220.000 zwangere vrouwen. Zo konden zij zien hoeveel vrouwen met een bepaald gewicht gemiddeld aankomen.
Gewichtstoename
Dit is hoeveel vrouwen gemiddeld aankomen na veertig weken zwangerschap:
- 14,2 kilo bij ondergewicht (BMI <18,5)
- 14,5 kilo bij een normaal gewicht (BMI tussen de 18,5 en 25)
- 13,9 kilo bij overgewicht (BMI tussen de 25 en 30)
- 11,2 bij obesitas graad 1 (BMI tussen de 30 en 35)
- 8,7 bij obesitas graad 2 (BMI tussen de 35 en 40)
- 6,3 bij obesitas graad 3 (BMI >40)
Complicaties
Voor de duidelijkheid: de onderzoekers hebben niet gekeken naar wat een gezónde gewichtstoename is. Ze wilden alleen weten hoeveel vrouwen met verschillende BMI's gemiddeld aankomen tijdens hun zwangerschap. Voor verloskundigen en gynaecologen is dit belangrijk om te weten, want als vrouwen tijdens hun zwangerschap te veel of juist te weinig aankomen, dan vergroot dit de kans op complicaties bij moeder en kind.
Lees ook: Waar moet je op letten bij bloedverlies tijdens de zwangerschap?
Wil je dit artikel bewaren? Pin 't op Pinterest!
Bron: Nieuws voor diëtisten | Beeld: Pexels