Maak jij deze dingen weleens schoon?
Schoonmaken is niet altijd even leuk, maar het hoort erbij. Een stofzuiger door het huis, de boel flink afstoffen en de vloer dweilen zitten bij de meeste mensen wel in het vaste schoonmaakritme. Maar er zijn ook een heleboel dingen in huis die vergeten worden schoon te maken. De volgende objecten hoef je echt niet iedere week te poetsen, maar eens in de zoveel maanden zou wel goed zijn.
1. Luchtafvoerslang
Heeft jouw droger een luchtafvoerslang? Maak deze dan eens in de zoveel tijd eens schoon. In en op de afvoerslang kunnen stofdeeltjes blijven zitten, wanneer dit er te veel worden kan het door hitte of vonken van een ander apparaat vlam vatten. Hetzelfde geldt voor de ventilator. Naast brandgevaar, kan de was ook muf gaan ruiken of zelfs gaan schimmelen. Als de slang of ventilator verstopt raakt, kan de vochtige lucht namelijk niet ontsnappen. Deze problemen kun je gelukkig heel makkelijk voorkomen door het apparaat elk seizoen eens een schoonmaakbeurt te geven.
2. Boodschappentas
Herbruikbare boodschappentassen zijn ontzettend makkelijk en lekker duurzaam. Zo'n tas maakt echter van alles mee. Hij komt op veel plekken, staat op de grond en je stopt er allerlei verschillende dingen in. Na verloop van tijd is het dus een bron van bacteriën geworden. Stop groenten en fruit die niet verpakt zijn daarom in een apart tasje zodat deze niet in contact komen met de bacteriën en gooi de tas zelf af en toe eens in de wasmachine, zodat-ie weer fris en fruitig is.
3. Tandenborstelhouder
Ook de tandenborstelhouder kan na verloop van tijd een bron van bacteriën worden. Zie je een viezig laagje onderin de houder? Dat zijn de restjes tandpasta die naar beneden glijden. Als je dit te lang laat zitten kan er zelfs schimmel ontstaan. Niet heel smakelijk en al helemaal niet hygiënisch. De bodem van je tandenborstelhouder kan zelfs twee keer zo vies worden als een toiletbril, zo blijkt uit onderzoek. Maak de houder dus wekelijks schoon door 'm in de vaatwasser te zetten of goed te reinigen met afwasmiddel of allesreiniger.
4. Sifon
In de sifon van je wastafel, oftewel het gebogen gedeelte van de afvoerpijp, kan zich water en vuil ophopen. Hierdoor kunnen er vieze geurtjes in de keuken of badkamer ontstaan. Maak deze eens in de zoveel tijd daarom eens schoon. Hiervoor heb je een moersleutel nodig (om 'm los te draaien) en een emmer (om de viezigheid op te vangen). Spoel de sifon goed schoon voordat je hem terugplaatst en check ook even of het niet lekt.
5. Filters en ventilatiekappen
Een goede ventilatie in huis is van groot belang – helemaal nu in de coronatijd. Schone filters en ventilatiekappen zijn dan ook een belangrijk deel van een goede luchtkwaliteit in huis. Vergeet deze zo nu en dan dus niet schoon te maken. En vergeet daarbij de heater of airco ook niet.
6. Vaatwasser
Je zou verwachten dat een vaatwasser blinkend schoon is. Er gaat dagelijks immers behoorlijk wat water en schoonmaakmiddel doorheen. Toch kunnen de afvoerpijpjes en zeefjes verstopt raken met etensresten en stukjes papier. Hierdoor kan de boel gaan stinken of verstopt raken, en dat willen we voorkomen. Een maandelijkse schoonmaakbeurt is dus op zijn plek.
7. Schoonmaakspullen
Tot slot moeten ook de schoonmaakspullen waarmee je door het huis gaat gereinigd worden. Als deze vies zijn, kunnen ze de rest van het huis immers niet schoner maken. Neem de stofzuiger bijvoorbeeld eens helemaal af met een doekje en vervang het filter. Leg een bezem eens in een bak water en stop de dweil in de wasmachine.
Lees ook: Dit is hoe vaak je je wc echt zou moeten schoonmaken
Bron: Margriet | Beeld: Pexels