Met je kinderen naar een enge film kijken? Dit moet je weten
Lekker griezelen tijdens een spannende actiefilm of enge horrorfilm: het hoort erbij. Maar niet elke film is geschikt voor kinderen. Daarom zit er een kijkwijzerclassificatie op elke film, wat aangeeft vanaf welke leeftijd het kan. Veel ouders negeren echter het advies van de kijkwijzer, waardoor hun kroost verstijft op de bank zit van angst.
Verstijven, gillen of wegrennen
Dat blijkt uit onderzoek van Walibi Holland, initiatiefnemer van Spooky Days. Maar liefst 63 procent van de ouders geeft in het onderzoek aan dat de kinderen soms iets kijken met een kijkwijzerclassificatie dat hoger is dan de leeftijd van het kind. Het gevolg? 29 procent van de kinderen in de leeftijd van 6 – 12 jaar verstijft tijdens een enge situatie. 32 procent van de kids gaat gillen en 20 procent rent weg. Ontlading, opluchting en gelach zijn de opeenvolgende emoties bij een griezelig moment. Ontlading is volgens Elliette Kreek, coach voor ouders en kinderen, een onmiskenbaar element in spannende situaties, omdat het zorgt voor de verwerking van een ervaring.
Griezelen is gezond
Hoe de kinderen er zelf over denken? 9 op de 10 gelooft dat griezelen gezond is. Kreek beaamt dat, omdat het helpt om emoties te ontwikkelen. “Het draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en de ontwikkeling van hun moreel bewustzijn; het verschil leren kennen tussen goed en kwaad, het belang van behulpzaam zijn en het griezelen boost het zelfvertrouwen omdat angsten overwonnen worden.”
Ook ontlading is een essentieel onderdeel voor de verwerking van de ervaring. De spanning verplaatst dan naar een apart plekje in het brein en wordt verwerkt. Ontlading herken je door lachen, rennen en praten over de situatie. Het is volgens Kreek belangrijk dat kinderen in een veilige omgeving leren omgaan met angstige situaties. Zo leren ze te onderscheiden wat echt en niet echt is, maar ook emoties herkennen en benoemen.
Erover praten
Dat 63 procent van de ouders hun kinderen iets laat kijken dat volgens de kijkwijzer nog niet geschikt is, is volgens Kreek geen probleem. Zolang ouders er bij zijn en erover praten met hun kinderen. Hoe je dat doet? Hier een aantal tips:
- Bang zijn is een emotie die hoort bij het leven. Leer je kinderen dat het een emotie is die ze mogen voelen, zodat ze daarna ook beter weten hoe veilig zijn voelt.
- Let op waar je je kind naar laat kijken. Is hij of zij bang voor heksen? Ga dan niet naar een heksenbos, dit kan de angst alleen maar versterken.
- Merk je dat kind bang is? Praat erover en vertel wat wel en niet echt is.
- Kinderen tot 8 jaar zitten in de magische fase, zij kijken door een andere bril naar de wereld. Bij hen is het belangrijk het kind goed te monitoren tijdens het angstige situaties en veiligheid te bieden zodat ze hun grenzen durven opzoeken.
Lees ook: Vrouw vertelt: ‘Mijn vriend poetst nooit zijn tanden’
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Walibi Holland | Beeld: Pexels