Alles van je slaappositie tot je eetgewoonten
Heb jij een oogje op je collega? Dan is het niet zo gek dat hij of zij veelvuldig in je dromen voorbijkomt. Of kun jij je schoonmoeder niet zo goed luchten? Dan heb jij haar vast wel meer dan eens flink de waarheid verteld... in je dromen dan. Dromen zijn natuurlijk een manier van je hersenen om onopgeloste hersenspinsels, gedachten of ongenoegen van overdag te verwerken. Toch zijn er onverwachte dingen die invloed hebben op je nachtelijke avonturen. Wij zetten ze op een rijtje
1. Op je buik slapen
Het is misschien een beetje NSFW, maar als jij hete dromen hebt, kan dat weleens aan je slaaphouding liggen. Mensen die ervan houden om op hun buik te slapen, hebben namelijk meer kans op pikante dromen onder de dekens. "De theorie hierachter is dat als je borsten en bekkengebied tegen het bed worden gedrukt, dit die gebieden stimuleert. Op zijn beurt zorgt dit weer voor pikante dromen", vertelt droomanalist Lauri Loewenburg aan Well+Good. Liever een rustiger nachtje? Dan kun je dus beter niet op je buik in slaap vallen.
2. Vitamine B6
Ben jij je dromen in de ochtend allang weer vergeten, maar ben jij weleens benieuwd naar wat voor avonturen je die nacht allemaal hebt beleefd? Dan kan het geen kwaad om wat meer vitamine B6 te slikken, zo stelt Loewenburg. Volgens een onderzoek hebben mensen die vitamine B6 slikken een duidelijker geheugen van hun dromen, terwijl de vitamine zelf geen invloed lijkt te hebben op de levendigheid, bizarheid of kleur van de droom.
3. Je bent gestopt met roken
Laat jij je sigaretten of jointjes de afgelopen tijd achterwege? Dan kan het maar zo zijn dat je binnen de kortste keren behoorlijk wat gaat beleven in dromenland. "Cannabinoïden onderdrukken de REM- en droomslaap, terwijl nicotine de productie van serotonine – de neurotransmitter die het meest geassocieerd wordt met droomactiviteit – onderdrukt", vertelt Loewenberg. "Dus als je stopt met het roken van deze stoffen, krijg je te maken met een reboundeffect en begin je als een gek te dromen."
4. Progesteron
Progesteron is een hormoon dat vaak verband houdt met reproductie, aangezien het vrijkomt na de eisprong in de tweede helft van de menstruatiecyclus van een vrouw. Veel mensen weten echter niet dat het hormoon ook je dromen behoorlijk op tilt kan doen slaan. Een studie uit 2019 onderzocht de dromen van 944 vrouwen. Wat bleek? De vrouwen die zich in de tweede helft van hun menstruatiecyclus bevonden (en waar het progesteronniveau dus hoger was) konden hun dromen beter onthouden. Daarnaast kan het hormoon er ook nog voor zorgen dat je dromen éxtra levendig worden. Vooral tijdens een zwangerschap of wanneer je progesteron slikt om zwanger te worden is dit het geval. "Ik kan hiervan getuigen", zegt Loewenberg. "Toen ik progesteron slikte, werd ik elke ochtend wakker en lachte ik me stomverbaasd om de dromen die ik had."
5. Pittig eten
Eet jij je avondeten het liefst met een flinke dosis chilivlokken en een lepel sambal? Kijk dan niet gek op als je 's nachts last hebt van verontrustende dromen. "Pittig eten kan een dramatische stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaken, gevolgd door een dramatische daling rond te tijd dat je de REM- of droomslaap ingaat", weet Loewenburg. "Met deze voedingsmiddelen heb je ook nog eens kans op brandend maagzuur en ze zijn moeilijker te verteren. Je lichaam kan zich op deze manier niet meer alleen focussen op de REM- en droomslaap en dus zal een aangename droom waarschijnlijk veranderen in een verontrustende variant." Ben & Jerry's dan maar?
Lees ook: Oei: deze 4 dromen betekenen niet veel goeds voor je relatie
Bron: Well+Good | Beeld: Unsplash, Gaelle Marcel