Waarom doen mensen hun ogen eigenlijk dicht wanneer ze zoenen?

Zo zit het dus

Wanneer je een leuke date hebt gehad, kun je deze uiteraard afsluiten met een intieme zoen. Hoewel jullie elkaar tijdens de date de hele tijd in de ogen keken, doen jullie tijdens het zoenen het tegenovergestelde. Maar waarom doen we eigenlijk de ogen dicht wanneer het tijd is voor een potje tonghockey?

Waarom is een zoen lang niet zo magisch als je je ogen open houdt?

Onderzoek
Dat we de ogen dicht doen wanneer we een intieme pakkerd uitdelen, is wetenschappelijk te verklaren. Dat bleek uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in The Journal of Experimenteel Psychology: Human Perception and Performance. Onze hersenen kunnen zich moeilijk focussen op andere zintuigen wanneer er visuele informatie via de ogen binnenkomt. Dit is dan ook de reden waarom we de ogen sluiten wanneer er speeksel wordt uitgewisseld. Anders kunnen we niet optimaal genieten van het zoenen.

Test
Uiteraard is dit gegeven gebaseerd op testjes. Participanten kregen de opdracht om een verstopte letter te vinden in een afbeelding. Tijdens dit zoekopdrachtje werd de hand in trilling gebracht. Deelnemers die een taak uitvoerden waarbij hun ogen druk bezig waren, voelden de trilling in een hand een stuk minder dan wanneer ze niet bezig waren met een opdracht. Hetzelfde geldt voor tongzoenen. Als je je ogen opendoet voelt de zoen lang niet zo magisch omdat je afgeleid raakt door visuele prikkels. Nooit multitasken tijdens het zoenen dus!

Lees ook: dit is de reden dat je iedere dag minstens zes seconden zou moeten zoenen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Gatsby | Beeld: Pexels