Dat wisten wij niet!
Wanneer je in een lange en serieuze relatie zit, lijken sommige dingen vanzelfsprekend te worden. Zo worden er bijvoorbeeld een aantal standaard dingen vergeten. Toch vergeten we één belangrijk ding het meest wanneer we in een serieuze relatie zitten. Maar, welke is dit? Wij vertellen je het.
Financieel op een rijtje
Als je relatie met je partner serieus is, bespreek je ook de serieuzere dingen met elkaar. Een van die dingen zijn de financiën. Grote kans dat je samen de budgetten bespreekt en een gezamenlijke rekening opent, wel zo handig. Ook sluiten veel mensen – op z’n minst – een samenlevingscontract. Een ding wordt echter steevast door veel mensen vergeten: het aanzetten van partnerpensioen.
Ook al deel je lief en leef (en een woning) met elkaar, als je niets officieel laat vastleggen, heb je geen wettelijke aanspraak op elkaar. Veel mensen zetten daarom het een en ander op papier; het makkelijkst is om hiervoor een samenlevingscontract aan te gaan. Een aantal belangrijke dingen worden hierin opgenomen, denk aan overlijdensrisicoverzekering, zorg voor familieleden en zaken omtrent fiscaliteit. Maar ook het partnerpensioen wordt hierin vastgelegd, en dat is heel fijn. We bouwen namelijk pensioen op voor onszelf, maar wie het partnerpensioen aanzet, bouwt hiermee ook een extraatje op voor zijn of haar partner.
Pensioen opbouwen voor elkaar
Misschien weet je al wel over het bestaan van het partnerpensioen af – naast dat je voor jezelf pensioen opbouwt, kun je dan ook voor je partner wat sparen. De ander ontvangt dit dan, mocht het nare scenario zich voordoen dat een van jullie iets overkomt. Klinkt handig, maar het partnerpensioen kun je alleen activeren als jij en je lief op z’n minst een samenlevingscontract aangaan – een geregisseerd partnerschap en een huwelijk kunnen natuurlijk ook.
In veel gevallen valt het partnerpensioen onder de collectieve pensioenregeling. Dit houdt in dat als je ergens pensioen opbouwt, je automatisch verzekerd bent voor partnerpensioen.
Uit elkaar
En dan is er nog een scenario waar je misschien ook over nadenkt: wat als jij en je partner uit elkaar gaan? Wat gebeurt er dan met het opgebouwde potje? Als je het partnerpensioen na 1 januari 2006 hebt opgebouwd (wat voor veel millennials het geval zal zijn), kun je het laten uitkeren als ouderdomspensioen voor jezelf. En mocht je een nieuwe relatie aangaan en opnieuw een samenlevingscontract afsluiten? Ook dan kun je je partner inschrijven bij jouw pensioenfonds en partnerpensioen voor hem of haar opbouwen.