Liefde op het eerste gezicht? Zo lang duurt het om écht verliefd te worden

liefde tijd verliefd worden

Het is veel korter dan je denkt!

Er wordt vaak gezegd dat het ‘liefde op het eerste gezicht’ was. Maar is het ook mogelijk om binnen een paar seconden verliefd te worden? De één zegt er wat meer tijd voor nodig te hebben dan de ander. Uit recentelijk onderzoek is echter gebleken dat het gemiddeld gezien minder dan een seconde kan duren om verliefde gevoelens voor iemand te krijgen.

Naar aanleiding van dit onderzoek kunnen we concluderen dat liefde op het eerste gezicht echt bestaat.

Minder dan een seconde

The Journal of Sexual Medicine publiceerde onlangs een onderzoek waaruit blijkt dat het fysiologisch gezien mogelijk is om slechts in een vijfde van een seconde verliefde gevoelens voor iemand te ontwikkelen. Dit betekent echter niet dat veel mensen ook direct aan zijn of haar gevoelens durven toe te geven. Veel mensen willen eerst nog nadenken of ze diegene wel écht leuk vinden of dat deze persoon wel geschikt is om een toekomst mee op te bouwen.

Verliefde gevoelens

Dit zijn dan ook precies de redenen waarom de liefde zo ingewikkeld is, want tijdens het doordenken kun je je hersenen niet op de rem zetten. Maar waar komen die verliefde gevoelens en vlinders in je buik nu precies vandaan? Wetenschappelijk gezien zijn deze gevoelens te danken aan een drietal stofjes. Wat deze stofjes precies voor ons lichaam doen vertellen we je hieronder.

Dopamine

Dopamine komt je vast al ergens bekend van voor. Dit stofje is gekoppeld aan het beloningssysteem van ons brein. Deze stof brengt als neurotransmitter boodschappen en informatie van de ene zenuwcel naar de andere. Wanneer deze stof wordt aangemaakt in je lichaam krijg je een gevoel van genot en blijheid. Het niveau van dopamine kan stijgen wanneer je iemand ziet die je leuk vindt.

Oxytocine

Deze tweede stof wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd. Om ons te laten hechten aan een potentiële partner zijn onze zogenoemde ‘zoogdierhersenen’ op een bepaalde manier voorgeprogrammeerd. Van nature uit dienen wij mensen ons ook voor te planten. Oxytocine zorgt ervoor dat je meer naar elkaar terugtrekt en een vertrouwensband opbouwt. Bij vrouwen komt deze stof meer vrij tijdens een vrijpartij, waardoor ze extra verliefd kunnen worden.

Serotonine

Het laatste stofje serotonine was vroeger erg belangrijk om een gezond en sterk iemand te kiezen als partner, omdat je zo meer kans had om te overleven. Dit stofje bestaat nog steeds en daarom voelen we ons sneller aangetrokken tot iemand die succesvol is. Serotonine staat ook wel bekend als statushormoon en deze ‘status’ kan er dus voor zorgen dat we smoorverliefd op iemand worden.

Lees ook: Onderzoek: koppels met groot leeftijdsverschil lopen meer kans op breuk

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Women’s Health, Libelle | Beeld: Unsplash