Sharing is caring, zo blijkt ook nu maar weer eens
Na een lange werkdag zit je eindelijk naast je geliefde op de bank met een dampend bord eten op schoot. Voetjes omhoog, favoriete programma op de buis, heerlijk! Even later geniet jij nog altijd intens van je maaltje, waar hij zijn voedsel al lang en breed naar binnen heeft gewerkt. Het duurt niet lang voordat je zijn ogen al op je gericht voelt en je liefje in een heuse aasgier verandert, klaar om de laatste restjes van jouw bord weg te pikken. Ja hoor, daar gaat zijn vork al richting je bord... Herkenbaar? Hoewel het tot flink wat irritatie kan leiden wanneer je partner jouw eten van je bord steelt, is het volgens onderzoek juist supergoed voor je relatie!
Pikken jullie ook altijd het eten van elkaars bord?
Affectie
Wij geven eerlijk toe dat we er best chagrijnig van kunnen worden wanneer iemand aan ons eten zit, zelfs als diegene onze partner is. Echter, uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het Proceedings of the Royal Society Biological Sciences, blijkt dat het juist heel goed is voor je relatie wanneer jij en je partner voedsel van elkaars bord pikken! Het is namelijk een teken van affectie, zo stellen de wetenschappers. Wanneer we ons eten delen, zorgt dit voor de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine in onze hersenen. Dit stofje zorgt voor binding en samenwerking tussen individuen en is belangrijk voor het sluiten van vriendschappen en het aanknopen van langdurige relaties.
Chimpansees
De onderzoekers bestudeerden het eetgedrag van een groep chimpansees en registreerden wanneer de apen hun voedsel met anderen deelden. Zo kwamen ze erachter dat er een verband bestaat tussen het delen van eten en de aanmaak van oxytocine in het brein. Chimpansees die hun eten deelden met soortgenoten produceerden meer oxytocine dan degenen die dit niet deden. Niet alleen de 'deler', maar ook de ontvanger van het voedsel maakte meer oxytocine aan. Er werd zelfs meer oxytocine geproduceerd bij het delen van eten dan bij andere sociale eetgelegenheden of bezigheden (zoals het vlooien van elkaar).
Delen
Omdat mensen net als chimpansees sociaal gedrag vertonen, zou voor hen hetzelfde effect moeten gelden, zo redeneren de onderzoekers. De volgende keer dat jouw liefje weer met zijn vork richting jouw bord gaat om een hapje van je te stelen, kun je hem dus beter zijn gang laten gaan. Hij vindt je gewoon lief!
Lees ook: 5 dagelijkse rituelen die voor een goede relatie zorgen
Wil je dit artikel bewaren? Pin 'm dan op Pinterest!
Bron: Her | Beeld: Pexels