Vier manieren om je toch heel gelukkig te voelen in deze nare tijd
We hebben allemaal weleens behoefte aan een stevige knuffel. Helaas zorgt de coronacrisis er al lange tijd voor dat we mensen helemaal niet of slechts beperkt mogen knuffelen. Wat kun je doen als je wel verlangt naar de fysieke aanraking van een knuffel, maar niet daadwerkelijk je armen om iemand heen kunt slaan? Wij geven je tips.
Minder stress, meer vertrouwen in anderen
Als je iemand een knuffel geeft, komt het hormoon oxytocine vrij. Dat hormoon wordt ook wel het 'knuffelhormoon' genoemd en maken we aan op het moment dat we fysiek worden aangeraakt. Het zorgt ervoor dat stress en angst afnemen. We worden er dus rustig van en voelen ons er vredig, gelukkig en ontspannen door. Bovendien zorgt het ervoor dat we vertrouwen in anderen krijgen. Het is dus zeker niet onlogisch dat we het aanmaken van dat stofje enorm missen in deze coronatijd. Onze huid is immers ons grootste zintuig en fysiek contact is een oerbehoefte van de mens. Gelukkig zijn er verschillende manieren om oxytocine aan te maken zonder dat we daadwerkelijk iemand knuffelen. Wij vertellen je hoe!
1. Knuffels of aaitjes voor je huisdier
Het aaien of knuffelen van je huisdier zorgt voor hetzelfde gevoel dat je krijgt als je een dierbare knuffelt. Door regelmatig met je beestje te knuffelen, raak je minder gespannen en gestrest. Heb je zelf geen huisdier? Dat maakt niet uit, want ook door naar plaatjes van leuke dieren te kijken maak je al het knuffelhormoon aan. Je wordt er rustig van en je angsten nemen erdoor af. Bovendien wordt je natuurlijke moederinstinct erdoor aangewakkerd, wat gelinkt is aan het knuffelhormoon.
2. Met een knuffelbeer op de bank
Consumentenonderzoek heeft aangetoond dat je stressniveau daalt als je een knuffelbeer aanraakt. Het is uiteraard geen vervanging van een echt mens of een (huis)dier, maar het kan zeker voor verlichting zorgen. Als je je gestrest of verdrietig voelt en behoefte hebt aan een knuffel, is het dus geen slecht idee om met een teddybeer op de bank te kruipen.
3. Oogcontact maken met dierbaren
Niet alleen fysiek contact met een mens, dier of knuffelbeer zorgt voor de aanmaak van oxytocine. Ook intens oogcontact heeft dat effect. Zelfs als je allebei een mondkapje op hebt, kun je op deze manier toch nog zorgen voor de aanmaak van het knuffelhormoon. Je kunt dit ook doen zonder heel dicht bij iemand in de buurt te gaan staan, bijvoorbeeld als je beiden aan de andere kant van een raam staat. Een simpele manier om contact te maken met de mensen van wie je houdt zonder risico te lopen.
4. Complimenten geven of ontvangen
Als je een compliment krijgt, maak je lichaam naast oxytocine ook dopamine aan. Het is dus erg goed voor je mentale gezondheid en je geluksniveau. Die hormonen worden echter niet alleen bij de ontvanger, maar ook bij de gever van het compliment aangemaakt. Op het moment dat je iemand een compliment geeft, bouw je namelijk aan een band met die persoon. Dat zorgt ervoor dat er oxytocine vrijkomt en je je dus gelukkig voelt.
Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je je baby knuffelt
Bron: Libelle | Beeld: Pixabay