De 5:1 regel in relaties is belangrijk en dit is waarom

5:1-regel

Zo zorg je voor een gelukkige relatie door middel van je interacties

Elke relatie heeft zo zijn ups en downs. Soms heb je het geweldig leuk met je partner, soms zijn jullie behoorlijk op elkaar aan het mopperen. Was het maar altijd gezellig… Er blijkt een relatieregel te zijn die ervoor zorgt dat het makkelijker is om een gelukkige relatie te hebben. Wij vertellen je meer over deze zogeheten 5:1 regel.

Negatieve interacties compenseren

Volgens onderzoek aan Purdue University is 5:1 de ideale ratio bij conflicten in een gelukkige relatie. Het houdt in dat er minstens vijf positieve interacties zijn voor ieder conflict. Mensen die niet gelukkig zijn in hun relatie, zijn geneigd om minder positieve interacties met hun partner aan te gaan. Negatieve interacties worden dan dus minder snel ‘gecompenseerd’.

Wat negatieve interacties inhouden? Interactie kan bij een conflict negatief genoemd worden als je kritisch of emotioneel afwijzend bent. Ook als je in de verdediging schiet of met je ogen rolt, is er sprake van een negatieve interactie. Zulke interacties komen ook in gelukkige relaties voor, maar worden dan snel opgeheven door een aantal positieve interacties (met empathie en waardering). Partners in gelukkige relaties zullen zich dan ook niet snel eenzaam voelen na een negatieve interactie. Hebben zulke interacties echter de overhand, dan kan dat een verwoestend effect op relaties hebben.

Voorbeelden van positieve interacties

Voor een gelukkige relatie is het dus belangrijk om positieve interacties tussen je partner en jou teweeg te brengen. Op die manier zullen eventuele conflicten ook een stuk minder heftig zijn. Voorbeelden van interacties waarmee je je relatie verder helpt, zijn:

  • Je partner geregeld een knuffel of kus geven
  • Je partner het gevoel geven dat hij/zij ertoe doet
  • Interesse tonen in je partner en naar hem/haar luisteren
  • Een compromis sluiten na een conflict
  • Tijdens een conflict zoeken naar punten waar je het wel over eens bent
  • Empathie tonen
  • Excuses aan je partner aanbieden als je verkeerd hebt gehandeld
  • De visie van je partner accepteren
  • Speelse grapjes maken met je partner

Zelf bijhouden

Hoe weet je eigenlijk wat de verhouding van positieve en negatieve interacties is binnen je eigen relatie? Observeer eens een tijdje hoe jullie met elkaar omgaan. Houd dat bij in de notitie-app van je telefoon of op een papiertje. Voldoet de verhouding nog niet aan het ideaalbeeld dat uit het onderzoek naar voren komt? Dan weet je dat jullie meer je best moeten doen óf de relatie moeten heroverwegen.

Lees ook: Moet ook gebeuren: zo maak je je navel het beste schoon

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Vriendin | Beeld: Unsplash, Everton Vila