Het heeft een duidelijke en mooie reden
Ieder jaar vinden er miljoenen bruiloften plaats. Hoewel het per cultuur verschilt, worden er op veel bruiloften bepaalde tradities uitgevoerd. Een traditie waar in veel landen nog altijd gehoor aan wordt gegeven, is het strooien van ongekookte rijst over het bruidspaar. Waarom doen we dat eigenlijk? Wij vertellen je er meer over.
Een leven lang geluk
Het strooien van ongekookte rijst is iets wat al sinds de Romeinse tijd bij bruiloften wordt gedaan. Het is een gebaar waarmee gasten het bruidspaar blijdschap, vruchtbaarheid en voorspoed toewensen. Rijst staat symbool voor rijkdom en goede gezondheid. Op het moment dat een bruidspaar ermee bestrooid wordt, staat dat dus ook symbool voor een leven lang geluk.
Hoewel er dus een universele betekenis zit aan het strooien van ongekookte rijst, verschilt de rol die het bij een bruiloft speelt per cultuur en gebied. Priya Patel, een wedding planner uit India, zegt daarover: "Bij een Zuid-Indiase bruiloft is rijst een enorm belangrijk onderdeel van de ceremonie en wordt het op meerdere manieren gebruikt. Bij een Noord-Indiase bruiloft gebruikt men rijst maar voor één ding - als men al in de traditie gelooft." Ook is rijst in sommige landen tegenwoordig vervangen door andere etenswaren. In Italië worden bruidsparen bijvoorbeeld bestrooid met snoep en gesuikerde noten, om hen een 'extra zoet' huwelijk toe te wensen.
Minder populair
Hoewel het strooien van rijst dus symbool staat voor allerlei mooie dingen, wordt het in de praktijk steeds minder gedaan. De afgelopen decennia is het steeds een beetje minder populair geworden. Het onderzoek van YouGov naar bruiloftstradities heeft aangetoond dat 33% van de respondenten vindt dat de traditie moet verdwijnen. "Het is niet echt een ding meer", aldus event manager Sonal J. Shah. "Vroeger werd het gedaan met het oog op zuiverheid, maar tegenwoordig maakt men steeds vaker de switch naar bloemblaadjes. Dat is ook een stuk beter voor vogels." Hoewel het nooit wetenschappelijk is bewezen, zou het eten van ongekookte rijst er bij vogels namelijk voor kunnen zorgen dat ze uit elkaar barsten. Daarnaast zou de rijst uitglijd gevaar veroorzaken, komt het geregeld in de oren van het bruidspaar terecht en zorgt het voor veel troep.
Alternatieven
Waarom wordt deze traditie eigenlijk alleen bij bruiloften toegepast, en niet bij andere belangrijke evenementen? Volgens party planner Katie Hall komt dat doordat het bruidspaar daarmee een bepaalde mate van kracht naar hun gasten uitstraalt. "Ze vragen in feite aan alle gasten om hen te overladen met kracht, vruchtbaarheid en zegeningen." In haar ervaring komt de traditie tegenwoordig ook niet zo vaak meer voor, maar wordt er vooral vanuit alternatieven gedacht. Denk bijvoorbeeld aan biologisch afbreekbare confetti. Ook worden er vaak objecten tussen de gasten doorgegeven, zodat er helemaal niks gestrooid hoeft te worden.
Lees ook: Ga je binnenkort naar een bruiloft? Dit betekenen de dresscodes
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Well and Good | Beeld: Unsplash, Jonathan Borba