Maar liefst 52.900 echtparen vierden in 2018 hun gouden bruiloft
De belofte 'tot de dood ons scheidt' gaat lang niet altijd meer op. Tegenwoordig strandt namelijk 1 op de 3 huwelijken in Nederland. Bestaat echte liefde nog wel, vraag jezelf hierdoor bijna af. Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. Uit onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat het aantal lange huwelijken in 2018 juist flink is toegenomen!
En ze leefden nog lang en gelukkig.
Huwelijken
Het aantal langdurige huwelijken nam in 2018 flink toe, blijkt uit een onderzoek van het CBS. 52.900 paren vierden hun gouden bruiloft en zijn dus al vijftig jaar bij elkaar. 13.100 echtparen mochten zichzelf in 2018 een diamanten bruidspaar noemen (zestig jaar getrouwd). Er zijn nu juist zoveel langdurige huwelijken, omdat in de jaren zestig en zeventig ontzettend veel mensen zijn getrouwd. In 1970 was er zelfs sprake van een piek met 124.000 voltrokken huwelijken. Tevens is de levensverwachting de afgelopen jaren behoorlijk gestegen.
Scheiden
Naar verwachting wordt het aantal lange huwelijken in de toekomst juist weer kleiner. Het aantal robijnen of smaragden (veertig jaar), zilveren (25 jaar) en koperen (12,5 jaar) bruiloften neemt de laatste jaren flink af. Mensen trouwen steeds minder en vragen steeds vaker een scheiding aan. De afgelopen vijf jaar trouwden jaarlijks maar 65.000 stellen: bijna de helft van het piekjaar in 1970.
Levensverwachting
Toch is de toename van het aantal gouden bruidsparen in 2018 niet alleen te wijten aan het hoge aantal huwelijken in de jaren zestig en zeventig. Van alle koppels die elkaar in 1951 het jawoord gaven, was vijftig jaar later nog 28 procent bij elkaar. Van de stellen die in 1969 trouwden, was vijftig jaar later nog 45 procent bij elkaar. Dat komt volgens het CBS vooral door de hogere levensverwachting: bruid en bruidegom blijven beiden langer in leven en blijven dus langer bij elkaar.
Lees ook: 10x het geheim voor een gelukkig huwelijk
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: LINDA | Beeld: Pexels