Helaas krijg je geen lekkere thee als je dit doet
We weten allemaal dat we op twee manieren thee kunnen zetten: met de waterkoker of door water in een fluitketel of pannetje op het vuur aan de kook te brengen. Toch horen we ook weleens dat je thee zou kunnen zetten door water in de magnetron op te warmen. Helaas werkt dit een stuk minder goed dan je zou denken. Wij leggen je uit waarom.
Bitter spul
Tegenwoordig hebben we vrijwel allemaal een waterkoker in huis. Zo niet, dan werkt een pannetje of een fluitketel op het fornuis ook prima. Toch zijn er ook mensen die de voorkeur geven aan het gebruik van de magnetron. Dit zou namelijk enorm snel en makkelijk zijn en het water zou even heet worden als in de waterkoker. Dat tweede punt blijkt niet waar te zijn. Zet je een mok met water in de magnetron, dan wordt dat water veel te veel opgewarmd. Te heet water zorgt ervoor dat je thee bitter wordt en de geur verloren gaat. Thee in de magnetron is dus een snelle methode, maar de thee ruikt en smaakt dan niet bepaald top.
Verschillende watertemperatuur
Wat hier nog eens bij komt, is dat iedere theesoort een andere watertemperatuur vereist. Wil je groene thee of matcha drinken? Dan moet het water 80 tot 85 graden zijn wanneer je het theezakje erin doopt. Gekookt water moet eerst ongeveer vier minuten afkoelen voor het die temperatuur heeft bereikt. Ben je van plan een kopje zwarte thee te zetten? Dat kan in heter water van 90 tot 95 graden (gekookt water dat twee minuten is afgekoeld). Voor kruidenthee heb je de hoogste temperatuur nodig, namelijk 95 tot 100 graden. Je hoeft gekookt water dan maar een minuut te laten afkoelen voor je het theezakje erin doopt. Weet je niet zeker of het water al op de juiste temperatuur is? Onthoud dan: het is altijd beter om het iets te lang af te laten koelen dan iets te kort, omdat te heet water de theesmaak nooit ten goede komt.
Lees ook: 'Mijn man verkocht het theeservies dat ik kreeg van mijn overleden moeder'
Bron: Margriet | Beeld: Pixabay