Goeie vraag: wel of niet olie gebruiken in de airfryer?

Wij hebben het antwoord voor je

Sinds we een airfryer in de keuken hebben, is ons leven een stuk makkelijker geworden. Van lekkere partysnacks tot groenten met vis, je kunt vrijwel alles in dit apparaat klaarmaken. Het mooie is dat je geen frituurolie hoeft te gebruiken, wat het koken een stuk gezonder maakt. Maar soms worden gerechten lekkerder met wat olie erbij. Kun je dit wel in de airfryer gebruiken?

Niet altijd nodig

Olie kan je maaltijd extra smaak geven en zorgen voor een krokant laagje. Toch is het niet altijd nodig. Voorgegaard of voorbewerkt voedsel heeft vaak geen extra olie nodig. Ook vette vleessoorten kunnen prima zonder. Daarnaast bevatten groenten zoals courgette, tomaat en aubergine al veel vocht, waardoor olie overbodig is. Voedsel met een paneerlaagje wordt juist minder krokant met olie, dus kun je deze beter achterwege laten.

Een smakelijke toevoeging

Mager vlees en verse groenten met weinig vocht, zoals kipfilet, bloemkool, spruitjes en versgesneden aardappeltjes, profiteren wel van een beetje olie in de airfryer. Ook wraps of broodjes worden extra knapperig met een dun laagje olie.

Olie gebruik

Belangrijk is dat je de olie op het voedsel aanbrengt voordat het de airfryer in gaat. Giet nooit olie direct in de airfryer zelf; dit voorkomt spetteren en overmatig gebruik. Over het algemeen is één eetlepel olie voldoende. Meng het door je vlees of groenten in een schaal, of bestrijk het met een kwastje. Gebruik altijd een bakbestendige olie, zoals olijf- of zonnebloemolie.

Lees ook: Vraag van vandaag: welke chipssoorten bevatten de minste (en meeste) calorieën?

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Beeld: Adobe Stock