Is geroosterd brood echt beter voor je darmen?
Heerlijk, een geroosterd broodje. Een beetje boter, een plakje kaas: de hemel op op je tong. Alleen de geur al van een broodje in de broodrooster is al genoeg om je dag goed te beginnen. En naast lekker zou het ook nog eens heel goed voor je darmen zijn. Althans, als we onze omgeving moeten geloven. Over geroosterd brood gaat al sinds jaar en dag de bewering rond dat het veel beter voor je darmen zou zijn, maar is dat wel zo?
Licht verteerbaar
Geroosterd brood is allereerst lichter verteerbaar dan een normale boterham. Het is vaak ook wat gemakkelijker weg te krijgen dan een klef broodje, zeker in de ochtend. Het zetmeel in brood bevat zogenaamde ‘lange moleculen’ die door het roosteren korter worden. De vertering van deze kortere moleculen begint, in tegenstelling tot de langere, al in onze mond. Hierdoor is het zetmeel in geroosterd brood veel makkelijker en sneller te verteren dan het zetmeel in ongeroosterd brood.
Spijsvertering
Maar hoe gezond het ‘licht verteerbare’ gedeelte ook klinkt, het is niet persé beter voor je darmen. Want als alleen korte moleculen gezond zouden zijn, dan zouden we bij wijze van spreken alleen nog maar babyvoeding en sapjes moeten drinken. De meeste magen en darmen functioneren echter veel beter als ze wat meer hun best moeten doen, dit zorgt namelijk voor een goede spijsvertering en stoelgang. Licht verteerbaar zorgt er ook voor dat je sneller weer trek hebt, het vult dus korter. Als je een broodje roostert, kan je het beste een volkoren boterham nemen. Die darmen worden dan wel goed aan het werk gezet en je hebt langer een voller gevoel. Let er wel op dat je het brood niet te lang roostert. Want hoe langer je roostert en hoe zwarter je broodje, hoe meer er van het kankerverwekkende stofje acrylamide in zit.
Meer lezen?
Bron: Margriet | Beeld: Unsplash