Haal jij al jouw boodschappen bij de supermarkt?
In de afgelopen tien jaar is bijna een kwart van de groente- en fruitwinkels verdwenen, en ook slagers hebben het moeilijk: één op de tien heeft de deuren moeten sluiten. Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK).
Leegloop
In 2014 waren er nog 1.229 groentezaken in Nederland, maar dat is inmiddels gedaald tot 947. Dit betekent een afname van 23 procent. Slagerijen zijn ook in aantal verminderd, hoewel er nog steeds 2.136 actief zijn.
Oorzaken
Volgens het Vakcentrum, de belangenvereniging voor zelfstandige winkeliers, kampen veel detailhandelaren met problemen. De stijgende kosten voor bijvoorbeeld energie en huur drukken zwaar op ze. Bovendien zijn veel van deze winkels familiebedrijven, waarbij de jongere generatie vaak niet bereid is de zaak over te nemen.
Daarnaast zoeken klanten steeds meer naar gemak: ze willen alles in één winkel kopen en kiezen vaker voor maaltijdpakketten of kant-en-klare opties. Het gebrek aan middelen om te investeren in digitalisering is ook een factor die deze winkeliers parten speelt.
Niet alle speciaalzaken
Toch zijn er ook lichtpuntjes. Kaaswinkels bijvoorbeeld, hebben juist een groei doorgemaakt. Het aantal kaaszaken is in tien jaar met 37 procent gestegen tot 732. De grootste toename van het aantal kaaszaken vond plaats tijdens de coronajaren 2020 en 2021. “Vanwege de beperkingen in de horeca zochten consumenten naar alternatieven om thuis van culinaire hoogstandjes te genieten,” aldus Vakcentrum-directeur Patricia Hoogstraten.
Deze toegenomen populariteit zorgde ervoor dat veel kaaswinkels in die periode hun omzet met 20 tot 40 procent zagen stijgen. Ook kwamen er in die jaren aanzienlijk meer kaaswinkels bij, en na het einde van de lockdowns wisten veel van deze winkels hun groei vast te houden.
Lees ook: Met deze super simpele truc willen kinderen ineens wél groente eten
Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: NU.nl | Beeld: Adobe Stock