Zo weet je of je last hebt van diverticulitis (en zo wordt het behandeld)

Er zijn verschillende symptomen die op diverticulitis duiden

Pijn rechtsonder in je buik duidt in veel gevallen op een blindedarmontsteking. Het kan echter ook gebeuren dat je last hebt van een stekende of zeurende pijn linksonder in je buik. Dat kan duiden op diverticulitis. Wij vertellen je wat diverticulitis precies is en wat eraan gedaan kan worden.

Ontsteking

Simpel gezegd is diverticulitis een ontsteking in een deel van je dikke darm. Divertikels zijn kleine uitstulpingen in de bochten van je dikke darm. Ze komen uit de darmwand en gaan richting je buikholte. Divertikels zijn onschuldig en vormen zich vaak zonder dat je het merkt. Hoe ze precies ontstaan is niet bekend. Het is niet hetzelfde als een darmpoliep, want die groeit op het slijmvlies van je darm. Bovendien is een divertikel altijd goedaardig, een darmpoliep niet.

Klachten

Op het moment dat een divertikel ontstoken is, wordt dat diverticulitis genoemd. Dat komt bij mensen van alle leeftijden voor en kan voor behoorlijk wat klachten zorgen. Zo kun je onder andere last krijgen van een zeurende buikpijn, die erger en erger wordt. Ook is een stevige pijn linksonder in je lichaam een symptoom. Een opgezette buik, hevige diarree, koorts, overgeven, misselijkheid en verstopping kunnen ook op diverticulitis duiden. In uitzonderlijke gevallen is bloedverlies ook een symptoom.

Maag-darm-leverarts

Bij ondraaglijke pijn is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts, die je kan doorverwijzen naar een maag-darm-leverarts. Er kan dan door middel van een CT-scan, echo of bloedtest worden vastgesteld of je aan diverticulitis lijdt. Hoewel diverticulitis vaak na een aantal weken vanzelf overgaat, houdt de huisarts je wel in de gaten. Heb je zoveel last dat medicatie nodig is, dan krijg je pijnstillers en eventueel een middel tegen obstipatie voorgeschreven. Ziekenhuisopnames of operaties bij diverticulitis zijn zeldzaam.

Gezond leven

Helaas is het zo dat divertikels na verloop van tijd terug kunnen keren. Je kunt zelf actie ondernemen om dat te voorkomen door zo gezond mogelijk te leven. Als je voldoende beweegt, niet rookt, genoeg vezels eet en voldoende drinkt, blijven je darmen in goede conditie. De kans op divertikels (en alle bijkomende problemen) wordt daarmee dus verkleind.

Lees ook: Een ouderlijke burn-out: aan deze vier symptomen kun je het herkennen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels