Zijn de bijwerkingen na de tweede coronavaccinatie groter of kleiner?

coronavaccinatie

We verklappen alvast: er is een verschil

Veel mensen krijgen milde bijwerkingen na de eerste coronavaccinatie. Het gaat dan vaak om een stijve arm, hoofdpijn of koorts. En dat is helemaal niet zo gek, want ons immuunsysteem moet hard aan het werk om die belangrijke antistoffen aan te maken. Maar zijn die bijwerkingen na de tweede prik erger of juist minder? 

Bijwerkingen

Sommige mensen hebben helemaal nergens last van, maar de meeste mensen ervaren lichte bijwerkingen na een coronavaccinatie. Hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, koorts, misselijkheid en opgezette lymfeklieren zijn bijwerkingen die regelmatig voorkomen. Net als een rode, pijnlijke plek op de prikplaats. Niet prettig natuurlijk, maar gelukkig is het ook niet zorgwekkend. Soortgelijke klachten passen bij de normale reactie van je lichaam op een vaccin. Dit is dus niet alleen het geval bij een coronavaccin. En ook prettig om te weten: meestal zijn de bijwerkingen na een paar dagen verdwenen.

Tweede prik

Inmiddels zijn er miljoenen mensen gevaccineerd in ons land. De meeste daarvan hebben alleen nog de eerste prik gehad, en voor een andere groep staat de eerste prik nu gepland. Maar zit er eigenlijk verschil in de bijwerkingen van de eerste en tweede prik? Volgens Bijwerkingencentrum Lareb verschilt dat per vaccin. Mensen die Pfizer krijgen, ervaren vaak meer bijwerkingen na de tweede prik. Ook kunnen ze dan heftiger zijn dan bij de eerste. Gelukkig gaat het, net als bij de eerste vaccinatie, om lichte klachten, die na een paar dagen weer verdwijnen. Ook het Moderna-vaccin geeft meer bijwerkingen bij de tweede vaccinatie, deze zijn vergelijkbaar met die van Pfizer. Beide zijn het dan ook mRNA-vaccins.

AstraZeneca

Bij AstraZeneca is het net andersom, daar ervaren mensen bij de tweede prik juist minder bijwerkingen. De bijwerkingen die worden geconstateerd zijn vaak minder heftig. Heb je bij de eerste prik van dit vaccin de (zeldzame) bijwerkingen van trombose en een laag aantal bloedplaatjes gehad? Dan mag je geen tweede prik met dit middel.

Oorzaak

Het is nog niet duidelijk waarom de vaccins van Pfizer en Moderna bij de tweede prik heftigere bijwerkingen geven. Hier wordt wel onderzoek naar gedaan. Huisarts Johan de Jonge heeft echter wel een idee. “Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins. Daarmee breng je een immuunrespons op gang door het immuunsysteem even te laten zien hoe het virus eruit ziet”, legt hij uit aan De Stentor. “Je geeft hiermee een boodschap af aan afweercellen om afweerstoffen aan te maken waarna de boodschap weer verdwijnt. Bij de tweede prik doe je dat nogmaals, maar dan is het immuunsysteem gewaarschuwd waardoor het lichaam heftiger kan reageren.” In tegenstelling tot Pfizer en Moderna is AstraZeneca een vector-vaccin. “Je wordt dan een beetje ziek gemaakt waardoor het lichaam antistoffen aanmaakt. Verondersteld wordt dat bijwerkingen na een tweede prik hiermee milder zijn, omdat het lichaam is gewend aan stoffen uit het vaccin”, zegt de huisarts hierover.

Lees ook: Het COVID-vaccin en vruchtbaarheid: dit zeggen drie artsen erover

Bron: Margriet, Lareb, De Stentor | Beeld: Pexels