Zo zit het!
De temperaturen dalen, de dagen worden korter en we zijn al een paar keer flink natgeregend. Ja, de herfst is écht begonnen. En dat betekent ook dat de griep weer voor de deur staat. Misschien heb je je collega’s of vrienden al horen snotteren, hoesten en niezen of heb je zelf last van zulke verkoudheidsklachten. Tijdens de coronacrisis werd het beleid om met klachten thuis te blijven, maar hoe zit dat nu we steeds meer vrijheid hebben?
Verkoudheidsklachten
Met verkoudheidsklachten voel je je vaak niet heel ziek en kun je voor je gevoel nog prima werken. Je ziek melden voor een verkoudheid is voor veel mensen dan ook uit den boze. Toch werd dit sinds het begin van de coronapandemie het beleid: heb je klachten, blijf dan thuis en laat je testen. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder, zijn veel mensen gevaccineerd en versoepelen de maatregelen steeds verder. Voor veel mensen betekent dit dan ook dat ze niet meer thuis werken, maar (deels) op locatie aan de slag kunnen. Hoewel veel werknemers dit erg fijn vinden, brengt dit ook de nodige onduidelijkheid met zich mee. Want hoe zit het nou: moet je je nog steeds ziek melden bij verkoudheidsklachten of mag je inmiddels wel gewoon naar werk komen? En is een zelftest voldoende of moet je je laten testen bij de GGD?
Laten testen
Hoe groot de onduidelijkheid is, zo duidelijk is het antwoord: ja, met verkoudheidsklachten blijf je thuis en laat je je testen. Dat is nog steeds het advies van het RIVM, zowel voor gevaccineerde als ongevaccineerde mensen. En daarbij volstaat alleen een zelftest helaas niet. De zelftesten zijn volgens het RIVM bedoeld voor mensen zonder klachten en dienen als een soort extra controle om een onopgemerkte besmetting mee op te sporen. Daarnaast zijn zelftesten niet zo betrouwbaar als een PCR- of antigeentest bij de GGD. De betrouwbaarheid van een zelftest ligt namelijk tussen de 58 en 78 procent, waardoor de kans groter is dat je een valse negatieve uitslag krijgt. Heb je dus verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis en maak een afspraak om je te laten testen bij de GGD.
Lees ook: Dit is wat je moet weten over coronavaccins en borstvoeding
Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Kelly Sikkema