Hoewel de symptomen overeenkomen, is er een groot verschil
Het wordt buiten sneller donker, de temperatuur zakt en het regent vaker dan dat de zon zich laat zien. Bij veel mensen kan de overgang naar herfst en winter zorgen voor een winterdip. Soms kunnen de klachten zelfs zo lang aanhouden, dat we spreken van een winterdepressie. Benieuwd wat het verschil is en hoe je beide herkent? Wij vertellen je er meer over.
Winterdip
Ben je vaak somber, en heb je het gevoel alsof je de hele dag door moe bent, waardoor je geen zin hebt om iets te doen? Dan is de kans groot dat je in een winterdip zit. Je humeur is allesbepalend voor je fysieke en emotionele staat, waardoor je je tijdens een winterdip alleen maar ellendiger gaat voelen. De meeste mensen voelen het zelfs aankomen: zodra het buiten kouder en donkerder wordt, slaat het humeur ineens om.
Toch hoef je je geen zorgen te maken. Een op de drie Nederlanders heeft namelijk wel eens last van een winterdip of winterdepressie, zo blijkt uit een peiling van Radar. Waar je bij een winterdip last hebt van vermoeidheid, somberheid en je niet uitgerust voelen, ligt dat bij een winterdepressie toch iets anders.
Winterdepressie
Een winterdepressie is eigenlijk de heftigere variant van de winterdip. Ervaar jij namelijk de symptomen van een winterdip, maar blijven ze langer aanhouden (minstens twee seizoenen)? Dan is de kans groot dat er sprake is van een winterdepressie. Tijdens zo’n winterdepressie heb je langer dan twee weken, bijna dagelijks last van minstens vijf symptomen die horen bij een depressie, zoals vermoeidheid, somberheid, concentratieproblemen en minder plezier hebben in het leven.
Wat opvalt is dat een winterdepressie opkomt in het najaar en vanzelf weer verdwijnt in het voorjaar. Het verschil tussen een winterdepressie en een ‘gewone’ depressie? Tijdens een winterdepressie kunnen mensen heel lang slapen, waar mensen met een ‘gewone’ depressie dat juist niet kunnen. Daarnaast hebben mensen met een winterdepressie juist veel zin in (ongezond) eten.
Oorzaak
De grootste oorzaak van een winterdip of -depressie is zonlicht. Ja, het is echt waar. Eigenlijk komt zo’n winterdip of -depressie door een gebrek aan zonlicht, omdat het buiten al vroeg donker wordt. Het gevolg hiervan is dat je biologische klok van slag raakt en je lichaam meteen meer melatonine aanmaakt, wat staat voor sneller vermoeid zijn. Iets wat je kan helpen als je last hebt van een winterdepressie is lichttherapie. Je zit dan een aantal dagen ongeveer tien minuten per dag voor een lamp, waardoor je lichaam minder melatonine aanmaakt. Hierdoor ga je je dus meteen een stuk energieker voelen!
Lees ook: Aha! Dit is waarom jij het altijd koud hebt
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Tips en Weetjes, Margriet | Beeld: Pexels