Het is niks om je voor te schamen
Hoewel meer dan de helft van de vrouwen tussen de 18 en 45 jaar weleens last heeft gehad van een vaginale schimmelinfectie, is het iets waar de meesten zich voor schamen. Zo denken sommigen dat een schimmelinfectie ontstaat door slechte hygiëne. Niets is echter minder waar. We hebben alles wat je moet weten over het genezen en voorkomen van een vaginale schimmelinfectie voor je op een rijtje gezet.
Wat is een vaginale schimmelinfectie?
Allereerst hoef je je niet te schamen als je een vaginale schimmelinfectie heb. Ruim 60 procent van de vrouwen heeft er weleens mee te maken gehad. Hoe ontstaat een vaginale schimmelinfectie precies? In elke vagina zitten schimmels en bacteriën die je vagijn gezond houden. Een van die schimmels is de gist candida albicans. Verschillende andere bacteriën houden candida in balans. Als deze balans wordt verstoord, vermenigvuldigd candida en kan het gaan overheersen in je vagina. Zo ontstaat de vaginale schimmelinfectie.
Oorzaken van een schimmelinfectie
Een van de grootste misvattingen over een vaginale schimmelinfectie is dat deze ontstaat door slechte hygiëne. Ook zijn sommige vrouwen bang dat het een SOA is. Geen van beide is waar. Een vaginale schimmelinfectie is vervelend, maar niet gevaarlijk. Een schimmelinfectie kan door verschillende oorzaken ontstaan:
- Hormonale veranderingen rond de menstruatie of tijdens een zwangerschap;
- Het grondig wassen van de vagina met (neutrale) zeep. Het slijmvlies van de vagina kan door zeep geïrriteerd raken, waardoor schimmels kunnen toenemen;
- Antibiotica of andere medicijnen;
- Spanning of stress;
- Te veel suiker eten;
- Een verminderende weerstand;
- Diabetes;
- Lang rondlopen met een nat bikinibroekje;
- Te weinig water drinken.
Symptomen vaginale schimmelinfectie
Niet elke vrouw merkt het als ze last heeft van een vaginale schimmelinfectie. Als je wel klachten hebt, kunnen ze soms vanzelf overgaan. Als je de infectie hebt, kun je last hebben van een van de volgende symptomen:
- Pijn bij het plassen of tijdens de seks;
- Opgezwollen schaamlippen;
- Jeuk op je schaamlippen en in of rondom je vagina;
- Geurloze afscheiding die wit en brokkelig is;
- Branderig gevoel in de schaamstreek;
Lees op de volgende pagina wat moet je moet doen als je een vaginale schimmelinfectie hebt en hoe je het kunt voorkomen.
Pagina 1/2
Wat moet je doen als je een schimmelinfectie hebt?
Als je twijfelt of je een vaginale schimmelinfectie hebt, kun je thuis een test doen. Deze testen kun je vinden bij de drogist. Als je een infectie hebt, hoef je niet altijd meteen een huisarts te raadplegen. Een vaginale schimmelinfectie kan binnen enkele weken vanzelf overgaan. Een vaginale schimmelinfectie is ook vaak goed en snel te verhelpen met een vaginale crème of capsule die je bij de drogist kunt aanschaffen. Deze middelen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft.
Huisarts raadplegen
Als je twijfelt over de behandeling of over de ernst van je schimmelinfectie, is het verstandig om altijd een huisarts te raadplegen. In de volgende gevallen is dat ook heel belangrijk:
- Je hebt voor het eerst een vaginale schimmelinfectie, of het vermoeden dat je het hebt;
- Je klachten zijn na twee weken (met of zonder behandeling) nog niet verminderd;
- Een vaginale crème of capsule hielp niet of onvoldoende;
- Je klachten komen steeds terug;
- Je hebt ook andere klachten als koorts of pijn in je onderbuik;
- Je vaginale afscheiding verandert van kleur, geur of hoeveelheid.
Vaginale schimmelinfectie voorkomen
Om te voorkomen dat je (weer) een vaginale schimmelinfectie krijgt, is het belangrijk om de natuurlijke balans van je vagina zo min mogelijk te verstoren. Dit kun je op de volgende manieren doen:
- Was je vagina alleen met water, dus niet met zeep of andere vaginale spoelingen;
- Verschoon regelmatig je maandverband of tampon. Gebruik bovendien geen tampons bij een schimmelinfectie;
- Loop niet te lang rond in natte zwemkleding;
- Draag ondergoed dat ademt;
- Slaap naakt, zo kan je vagina goed luchten;
- Gebruik glijmiddel tijdens de seks of neem goed de tijd om opgewonden te raken;
Seks hebben als je een infectie hebt
Candida is geen besmettelijke aandoening – en is dus geen soa – omdat gist al op en in iedereens lichaam leeft. Je krijgt er last van als er een overgroei aan candida ontstaat. Mannen hebben op hun penis ook candida, maar normaliter hebben ze dat vrij weinig. Als zij seks hebben met een vrouw die een schimmelinfectie heeft, kunnen ze ineens meer candida krijgen en ontstaat er bij hen ook een ontstekingsreactie. Een schimmelinfectie kun je dus wel overdragen op je seksuele partner. Als je last hebt van een schimmelinfectie kun je wel seks hebben, maar voor de vrouw kan dat erg onprettig zijn. Het is dan ook aan te raden om veel glijmiddel te gebruiken of om simpelweg te wachten tot de infectie over is. Let op: als je een crème of capsule hebt gebruikt om van je schimmelinfectie af te komen, kunnen deze condooms aantasten. Tijdens of tot twee dagen na de behandeling kan een condoom niet betrouwbaar zijn.
Pagina 2/2
Lees ook: Gynaecologen willen dat je deze 8 ‘gewoontes’ afleert
Bron: Gezondheidsnet, Etos, Thuisarts, Cosmopolitan | Beeld: Unsplash