Dit proces moet het Pfizer-vaccin nog doorlopen
In verscheidene landen in Europa stellen autoriteiten dat ze hopen dat dit jaar nog te kunnen beginnen met vaccineren. Minister De Jonge heeft eenzelfde uitspraak niet gedaan. Waarom is het nog zo onduidelijk wanneer Nederlanders gevaccineerd kunnen worden?
Goedkeuring
Minister De Jonge van Volksgezondheid stelt dat het Pfizer-vaccin nog door een aantal stadia moet voordat ook Nederlanders het vaccin tegen corona kunnen krijgen. Zo moet het Europees medicijnagentschap EMA het vaccin nog goedkeuren. Dit zal maandag gebeuren. Krijg het vaccin een go? Dan zal de Europese Commissie uiterlijk woensdag het vaccin goedkeuren voor Europeanen, legt NOS uit.
Klaarmaken voor transport
Meteen inenten? Daar is dan nog geen sprake van. Pfizer moet de flesjes met het vaccin daarna nog voorzien van etiketten en klaarmaken voor transport. Lang hoeft dat overigens niet te duren. Een woordvoerder laat weten dat de eerste lading nog voor volgend weekend uit het Belgische Puurs naar een geheime RIVM-opslaglocatie kan worden gebracht.
Advies Gezondheidsraad
Maar… een advies van het EMA is voor het kabinet nog niet helemaal genoeg. Ook de Gezondheidsraad moet nog een oordeel vellen over het vaccin aan de hand van de informatie van het EMA. Naar verwachting komt de Gezondheidsraad een paar dagen na goedkeuring van het EMA met advies. Is de Gezondheidsraad het niet eens met het positieve advies? Dan kan het vaccineren vertraging oplopen.
Vaccinatierichtlijnen
Keurt de Gezondheidsraad het vaccin ook goed? Dan moet het RIVM de GGD nog instrueren met vaccinatierichtlijnen. GGD liet al wel weten dat ze genoeg capaciteit hebben. Genoeg priklocaties en genoeg personeel, dus.
Zorgmedewerkers eerst
De GGD is voornemens ongeveer 25 vaccinatielocaties op te zetten in Nederland. Het zijn vervolgens 225.000 zorgmedewerkers die het vaccin als eerste krijgen. Wanneer de daadwerkelijke vaccinatie dan plaatsvindt? De GGD vermoedt momenteel ‘in de loop van januari’. Hiervoor zullen zo’n 350 prikkers ingezet worden.
Registratiesysteem & omroepsysteem
En dan is er ook nog een registratiesysteem, iets dat vermoedelijk het grootste struikelblok vormt. Iedere prik moet namelijk geregistreerd worden en aan die enorme database wordt nog gewerkt. Ook moet in het systeem worden bijgehouden of iemand bijwerkingen heeft. Wat ook nog niet klaar is? Het oproepsysteem. En wanneer die dat wel is, is tevens onbekend.
Lees ook: Heb je een allergie? Pas dan op met het coronavaccin
Bron: NOS | Beeld: Pexels, RF Studio