We kunnen er gewoon niks aan doen
Iedere keer weer: we zijn zo goed bezig met ons dieet, maar verpesten het weer door een reep chocola naar binnen te werken. Helaas komt het vrij vaak voor dat we na een vermoeiende dag toch snel naar de chocola grijpen. Het zit even tegen op werk, we zijn natgeregend op de fiets of de wasmachine is stuk: het zijn allemaal redenen om onszelf te trakteren op chocola. Dit is typisch een vrouwenkwaaltje, maar waarom doen we dat eigenlijk?
En achteraf spijt hebben…
Trek
Er werd altijd gedacht dat een gezond dieet alles te maken had met controle: de controle om niet helemaal los te gaan op chocola of snacks. Als je die ontzettende trek in een reep chocola, zak friet of pizzapunt kunt weerstaan dan komt het helemaal goed. Nu blijkt dat dit helemaal niet het geval is, aangezien wij onze lekkere trek heel moeilijk onder controle kunnen houden. Dit ligt niet aan jou, maar aan hoeveel slaap je hebt gehad, onze genen, onze hormonen én ons geslacht.
Craving
Lekkere trek, of in het Engels, een craving. Ineens heb je ontzettend zin in een bepaald soort eten, zoveel dat je het nauwelijks kunt weerstaan. Je móét chocola eten of je gaat naar de snackbar om de hoek voor een vette hap in plaats van gezond te koken. Als je echt honger hebt, dan neem je genoegen met ieder soort eten. Dan volstaat een boterham, cracker, appel of bord avondeten. Heb je lekkere trek, dan moet je per se dat ene type eten hebben, iets zoets, zouts of romigs.
Oorzaak
Waar komt die overweldigende drang naar chocola, of ander (ongezond) eten toch vandaan? Vaak gebeurt dit als iets anders misgaat in je leven. Je bent moe, gestresst, verveeld of je eet langdurig te weinig. Vaak hebben mensen met overgewicht vaker trek dan mensen met een gezonde trek, omdat dit gedeelte van hun hersenen wordt getriggerd. Dit zit volledig in je genen en ligt niet aan je gewicht. Ook als je veel suiker eet heb je sneller weer zin in meer suiker, het is bijna net zo verslavend als drugs.
Vicieuze cirkel
Vaak is de lekkere trek een vicieuze cirkel. Zo krijg je van suiker juist meer trek in suiker. Hetzelfde geldt voor snelle koolhydraten, waar suiker ook onder valt. Eet je bijvoorbeeld veel brood of pasta, dan krijg je een suikerpiek in je bloed. Wat omhoog gaat, moet ook weer omlaag gaan waardoor je dus een ‘crash’ hebt. Daarom is het beter om meer eiwitten en vezels te eten, dit breekt langzamer af waardoor je langer vol zit en niet snel trek krijgt in ander eten.
Genen
Ook kan de lekkere trek in je genen zitten. Ten eerste schijnt het zo te zijn dat als je moeder veel van iets at tijdens haar zwangerschap, jij daar later ook vaker trek in krijgt. At je moeder veel junkfood, dan heb jij daar ook sneller zin in. Ook zitten cravings in je genen. Als laatste is te weinig slaap een grote trigger van snaaibuien.
Waarom vrouwen juist meer last hebben van snaaibuien en hoe je ze tegenhoudt, lees je op de volgende pagina.
Pagina 1/2