Sarcoïdose kan op verschillende organen ontstaan
Wellicht heb je nog nooit van sarcoïdose gehoord. Toch komt de aandoening bij zo’n 20 op de 100.000 mensen in Nederland voor. Bij toeval werd de aandoening onder andere bij koning Willem-Alexander ontdekt in 1991. Tijdens de keuring van zijn militaire dienst bleek de koning vlekken op zijn longen te hebben, oftewel sarcoïdose. Wij leggen je uit wat sarcoïdose precies is en hoe je de symptomen kan herkennen.
Wat is sarcoïdose?
Sarcoïdose kan op verschillende organen ontstaan en daarom spreken we van een multi-systeemziekte. Door een verkeerde reactie van het afweersysteem ontstaan op verschillende plekken ophopingen van afweercellen. Deze ophopingen worden ook wel granulomen genoemd en zijn soms onder de huid te voelen als kleine knobbeltjes. Gelukkig kunnen deze knobbeltjes geen kwaad en verdwijnen ze vanzelf weer. Drukken de granulomen tegen de organen? Dan kan dit voor pijnklachten zorgen en de organen in gevaar brengen. Ook kan er littekenweefsel ontstaan door de ophopingen, wat de organen ook in gevaar kan brengen.
Griepachtige symptomen
De symptomen van sarcoïdose hebben veel weg van een hardnekkig griepje. Naast vermoeidheid en griepverschijnselen kunnen de ophopingen ook voor andere klachten zorgen. Bij veel mensen komt sarcoïdose voor op de longen. Symptomen als hoesten en benauwdheid komen er dan vaak bij. Als sarcoïdose in de gewrichten opspeelt krijgen mensen pijnlijke, opgezette en ontstoken gewrichten dat op de huid warm kan aanvoelen. Sarcoïdose kan zelfs rond de ogen voorkomen, waar symptomen als een verminderde traanvochtproductie, bindvliesontsteking en wazig zicht bij kan voorkomen.
Chronische- en acute sarcoïdose
Er wordt onderscheid gemaakt in twee vormen van sarcoïdose: chronische- en acute (tijdelijke) sarcoïdose. In 30 procent van de gevallen hebben mensen te maken met de acute vorm van sarcoïdose. Symptomen en klachten spelen in dit geval plots op en kunnen erg heftig zijn. Bij de chronische vorm stapelen de symptomen stapsgewijs op. Een diagnose kan daardoor soms pas jaren later vastgesteld worden. De aandoening wordt in veel gevallen niet direct herkent vanwege de variërende klachten per patiënt en de overeenkomende symptomen met andere ziekten.
Behandeling voor sarcoïdose
De diagnose voor sarcoïdose kan vastgesteld worden op basis van ontstekingswaarden in het bloed, een pet-scan of een longbiopsie. Bij de acute vorm van sarcoïdose gaan de klachten in 80 procent van de gevallen binnen maximaal twee jaar vanzelf over. Voor de chronische vorm wordt een behandeling met medicatie geadviseerd om de symptomen van sarcoïdose te kunnen bestrijden.
Lees ook: Deze 7 gewoontes beperken het risico op borstkanker
Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!
Bron: Max Vandaag, Margriet | Beeld: Pxhere