Borstkanker: waarom het zin heeft om een second opinion te vragen

Wees niet bang om een second opinion te vragen

De diagnose borstkanker kan een hele schok zijn. Wat moet je nu? Uit onderzoek van borstkanker ziekenhuis Alexander Monro (AMZ) blijkt dat het het raadzaam is om een second opinion aan te vragen. Zo blijkt dat 28 procent van de patiënten een ander behandelplan krijgt na een second opinion en doordat er in 68 procent van de gevallen nog extra onderzoek werd gedaan, kreeg zelfs 12 procent een geheel andere diagnose. Het kan dus zeker lonen om een second opinion aan te vragen. 

Je wilt toch alleen het beste?

Second opinion

Deze conclusie kun je niet alleen op borstkanker betrekken. Het kan in heel veel gevallen raadzaam zijn om nader onderzoek te laten doen. Misschien heeft een ander ziekenhuis wel artsen met een ander specialisme en komen ze daardoor tot andere inzichten. Je bent niet beperkt tot een behandeling, er zijn voor een ziekte veel meer behandelingen mogelijk en misschien ligt zo'n andere behandeling jou wel beter. Er bestaan tegenwoordig zoveel soorten kanker dat artsen zich echt moeten specialiseren en juist daarom is het verstandig om een second opinion aan te vragen.

Ervaring

Internist-oncoloog Ronald de Wit van het Rotterdamse Erasmus MC denk dat het ook verstandig is voor mensen om te vragen naar de specialisatie van de arts. "Vraag gewoon: ‘Is dit nou een ziektebeeld dat u vaak behandelt? Of gaat het om een vorm waar u niet zo vertrouwd mee bent?’ Als dan blijkt dat hij of zij vooral in een ander gebied zit, is het verstandig om een second opinion aan te vragen." Wees vooral niet bang om je arts voor het hoofd te stoten, dat gebeurt niet zo vaak meer. Artsen vinden het vaak juist goed dat je extra informatie inwint.

Zorgverzekeraar

Een second opinion wordt eens per kalenderjaar vergoed uit de basisverzekering. Let er wel op dat je wel het eigen risico moet betalen in dat geval. Je zorgverzekeraar stelt wel vaak eisen en voorwaarden aan die second opinion. Het moet bijvoorbeeld wel gebeuren in een ziekenhuis waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft. Zoek dit dus vooral goed uit.

Lees ook: Zo onderzoek je zelf je borsten op signalen van borstkanker

Dit bericht bewaren? Pin 'm op Pinterest!

Bron: Erasmus MC, AMZ | Beeld: pxhere