Probiotica voor vrouwen: wat doet het voor je gezondheid?

probiotica

Zo kies je de juiste probiotica voor jouw lichaam

Je hebt het woord vast al een paar keer voorbij horen komen in een yoghurtreclame, bij de drogist of van een gezondheidsspecialist: probiotica. Maar wat zijn deze kleine organismen nu precies en wat kunnen ze voor onze gezondheid betekenen? Hoe kies je de probiotica die past bij jouw lichaam en gezondheidsklachten? Wij zetten op een rijtje wat probiotica voor je kan doen.

Probiotica

Volgens het Voedingscentrum zijn probiotica “levende bacteriën die een positief effect op de gezondheid hebben” maar alleen wanneer je ze in voldoende hoeveelheden binnenkrijgt. Deze bacteriën worden vooral in verband gebracht met de werking van de darmen. Bij mensen met het prikkelbaar darmsyndroom – dat bij heel veel vrouwen voorkomt – of bij diarree na het slikken van antibiotica, kan probiotica bijvoorbeeld een gunstige werking hebben. Maar ook voor de spijsvertering, het immuunsysteem, het geven van borstvoeding en de vaginale gezondheid kunnen deze kleine organismen positieve effecten hebben.

Kies de juist probiotica

Er zijn veel verschillende probiotica te verkrijgen als supplement. Hoe kies je uit al deze pillen de juiste voor jouw gezondheid? Let hierbij op je leeftijd, het probleem dat je wilt verhelpen en de kwaliteit van de supplementen. Neem de tijd om je in te lezen en vraag zeker advies aan een arts of drogist als je er niet uitkomt. De wereld van probiotica zit vol met ingewikkelde namen. Ieder supplement bevat namelijk een andere samenstelling van verschillende bacteriën, die allemaal zo hun eigen gezondheidsvoordelen hebben. Wij geven alvast een paar namen, zodat je weet op welke bacteriën je kunt letten bij de aanschaf.

Immuunsysteem

  • Bifidobacterium kan je immuunsysteem een extra zetje geven. Het helpt bij een betere opname van ijzer, calcium, magnesium en zink. Ook wordt dit  probioticum in verband gebracht met vaginale gezondheid en het verminderen van depressie.

Darmen

  • L. GG, is een probioticum dat kan helpen tegen gasvorming, een opgezwollen buik en een geïrriteerde maag.
  • L. plantarum kan helpen bij mensen die last hebben van het prikkelbaar darmsyndroom. Het probioticum kan onder andere de pijn in de darmen verminderen en de stoelgang verbeteren.

Zwangerschap en borstvoeding

  • L. Rhamnosus HN001 kan helpen bij de ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.
  • L. Fermentum  kan volgens meerdere onderzoeken de symptomen van melkklierontsteking verminderen bij vrouwen die borstvoeding geven.

Vaginale gezondheid

  • L. rhamnosus GR-1 en L. reuteri RC-14 kunnen ongezonde bacteriën in je vagina weer in balans brengen. Ook verkleinen deze probiotica de kans op bijvoorbeeld blaasinfecties.

Hoeveelheid en vorm

Let bij de aanschaf van probiotica op de hoeveelheid levende bacteriën die je binnenkrijgt. Een arts of drogist kan je aanraden hoeveel je nodig hebt in jouw situatie. Let er op dat er miljoenen levende bacteriën nodig zijn om een gunstig effect te hebben op je gezondheid. Probiotica kun je vinden in tabletten, sachets, drankjes of yoghurtproducten, dus voor iedereen bestaat er wel een passende vorm om dit gezondheidsmiddel binnen te krijgen.

Lees ook: Dit is waarom je iedere dag citroenwater zou moeten drinken

Bron: Voedingscentrum, The Healthy | Beeld: Unsplash