Je houding in het kleine kamertje heeft een flinke impact op je gezondheid
Je zou toch denken dat iedereen wel snapt hoe je een kleine of grote boodschap doet. Maar bekkenbodem-expert Alixia Jeffrey-Thomas en uroloog Maude Carmel delen met Well + Good dat veel mensen niet weten hoe belangrijk een goede houding is op het toilet. Huh? Wij leggen het je uit!
Goede houding
Op school heb je vroeger vast weleens opmerkingen gehad over je houding. Voeten op de vloer, knieën in een rechte hoek, rug recht, en hoppa. Of heb je op je werk een speciale ergonomisch ingerichte werkplek? Een goed postuur is ontzettend belangrijk voor je gezondheid, van ruggengraat tot gewrichten. Maar ook voor het doen van een grote of kleine boodschap maakt je postuur een flink verschil. Bekkenbodem-expert Jeffrey-Thomas legt uit dat jezelf een goede toilet-houding aanleren het drukken een stuk makkelijker maakt en de gezondheid van je blaas ten goede komt.
Posturen op de pot
Maar wat ís dan de ideale houding in het kleine kamertje? “Het beste is om volledig te zitten met je knieën een beetje opgetrokken. Hiermee open je de hoek van je bekkenspieren”, legt dokter Carmel uit. Dit maakt het veel makkelijker voor je lichaam om z’n afvalstoffen te lozen – zowel bij een kleine als grote boodschap. Op de lange termijn kan een slechte houding nare gevolgen hebben voor je bekkenbodemspieren. Hierbij moet je denken aan klachten als blaasinfecties, een hogere frequentie toiletbezoekjes of verstopping.
Tips voor je houding
Well + Good zet voor het gemak nog even de belangrijkste tips op een rijtje. Zo houd je je blaas en spijsverteringskanaal helemaal happy. En dat scheelt een hoop ongemak.
- Ga echt zitten op de pot, blijf er niet half boven hangen. Is de toiletbril vies? Maak deze dan schoon met een paar toiletpapiertjes, of creëer een soort buffer-laagje met papier op de wc-bril.
- Een toiletkrukje kan veel schelen. Met je voeten op de vloer is vaak helemaal niet zo gezond, waarschuwt darm-expert Joyce Rockwood. “Met je voeten een klein beetje opgetild van de vloer, merk je vanzelf hoeveel makkelijker het wordt om je boodschap te doen.”
- Zit rechtop. Hoe verleidelijk het ook is om als een garnaal voorover gebogen te zitten terwijl je door Facebook of Instagram scrollt: dat komt je afvalkanalen niet ten goede.
- Zet geen druk bij het urineren. Als je haast hebt, is het heel verleidelijk jezelf te pushen om zo snel mogelijk je blaas te legen. Snel handen wassen en weer door, toch? Dat kun je beter niet doen. Je blaas werkt het best als je simpelweg ontspant en je lichaam het werk laat doen.
En voilà! Met deze tips ben je een echt toilet-expert.
Lees ook: Aha: dit is dus waarom je ’s nachts vaak moet plassen
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Well + Good | Beeld: Unsplash, Hello I’m Nik