De petitie is al meer dan 36.000 keer ondergetekend
Alle vrouwen van 50 jaar tot 75 jaar ontvangen ieder twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek voor borstkanker. Dit is een pijnlijk onderzoek, want de borsten worden tussen twee platen gedrukt. Hierdoor kan er een röntgenfoto worden gemaakt. Volgens Muriel van der Draaij - van der Veen (49) is dit niet de enige manier om borstkanker te ontdekken en is een petitie gestart tegen het onderzoek.
Borstkankeronderzoek
Muriel van der Draaij - van der Veen (49) kreeg, net als veel andere vrouwen, een uitnodiging voor het borstkankeronderzoek op de mat. Het is haar eerste uitnodiging voor het onderzoek, dus ging ze advies vragen aan vrouwen die het al eerder hebben gedaan. "Ik heb wel eens gehoord dat het pijnlijk is, maar nu hoor ik dingen over huilbuien buiten de borstenbus, blauwe plekken en pijnlijke borsten", legt Muriel uit aan de Linda.nl. "Het lijkt wel een taboe, dit had ik nog niet eerder gehoord. Waarom gebeurt dit gewoon?"
Meer druk dan nodig is
Muriel ging op onderzoek uit voor eventuele alternatieven, maar stuit dan op de drukgestuurde mammografie (de machine waarmee de röntgenfoto wordt gemaakt). "Bij de drukgestuurde zitten sensoren, die precies zien hoeveel druk er nodig is voor een goede röntgenfoto. Momenteel wordt de krachtgestuurde variant gebruikt. Daarmee wordt soms meer druk gebruikt dan nodig is, omdat die sensoren missen. Daardoor hebben sommige vrouwen ook meer pijn dan nodig is. Een paar ziekenhuizen gebruiken de drukgestuurde methode al en ik zou graag willen dat die in alle onderzoekscentra van Bevolkingsonderzoek Nederland wordt ingezet", aldus Muriel.
Echografie
"Ik zou het ook goed vinden als vrouwen sowieso meer informatie krijgen over alternatieven, zoals de echografie", gaat ze verder. “Die is minder betrouwbaar, maar misschien een optie voor vrouwen die echt een slechte ervaring met het onderzoek hebben. Dat is beter dan dat sommigen zich helemaal niet meer laten checken.”
36.000 Keer ondertekend
Muriel kan rekenen op veel steun. De petitie is al meer dan 36.000 keer ondertekend. Toch zijn er ook mensen die vinden dat het geld beter kan worden geïnvesteerd in de genezing van kanker, in plaats van het vooronderzoek naar de ziekte. Muriel: "Ik begrijp dat wel, maar het kan toch allebei? Waarom is daar geen budget voor?" De petitionaris heeft het doel om 40.000 handtekeningen te verzamelen, dus ze is er al bijna. "Dan kan ik een voorstel indienen om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te laten plaatsen."
Wil je zelf de petitie ook ondertekenen? Die vind je via deze link.
Lees ook: Deze 7 gewoontes beperken het risico op borstkanker
Bron: Linda | Beeld: Pexels