Sommige slaapproblemen zijn een huisartsbezoekje waard
Slapen, sommigen liggen te snurken zodra ze het kussen raken en anderen moeten eerst honderden schaapjes tellen. Wat iedereen inmiddels wel weet is dat een goede nachtrust van essentieel belang is voor je gezondheid en dat een slaaptekort grote gevolgen voor je lichamelijke en geestelijke gesteldheid kan hebben. Toch worden slaapproblemen te vaak onderschat en genegeerd, een slechte zaak.
Er zijn een aantal slaapproblemen waar veel mensen last van hebben maar die te vaak worden genegeerd. Onderneem actie als je de volgende symptomen herkent!
- Je slaapt nooit aan één stuk door: je wordt vaak uit jezelf wakker zonder dat daar een directe oorzaak voor is. Uit jezelf wakker worden tijdens je nachtrust kan wijzen op slaapapneu, een aandoening waarbij je hersenen ervoor kiezen je wakker te laten worden omdat je niet normaal ademt. Reden genoeg dus om, als je dit regelmatig ervaart, even bij de huisarts langs te gaan.
- Je staat op met hoofdpijn: hoofdpijn kan duiden op een mildere vorm van slaapapneu, het zogenaamde 'bovenste luchtweg-weerstand syndroom'. Als je niet goed in- en uitademt kan je lichaam de kooldioxide niet goed kwijt en als dit in je lichaam blijft hangen krijg je hoofdpijn. Trek de dekens niet te ver over je hoofd voordat je in slaap valt, jezelf begraven in een dekenfort met alle kooldioxide die je uitademt, kan ook voor hoofdpijn zorgen.
- Knarsetanden: dit kan op termijn ernstige schade aan je gebit toebrengen, maar het heeft ook gevolgen voor je nachtrust. De oorzaak is meestal stress, dus ga eens na of er iets in je leven is dat je zoveel onrust bezorgt. Knarsen gebeurt tijdens korte periodes van wakker zijn, daarom raak je extra vermoeid. Wanneer je gestrest bent of je zorgen maakt, word je gedeeltelijk wakker en verkramp je. Wordt je vaak wakker met een pijnlijke kaak? Stap dan eens naar de tandarts om te kijken of je een bitje kan krijgen.
- Je doet dingen die je 's ochtends niet meer weet: Krijg je de volgende ochtend van je partner te horen dat je je weer hebt misdragen vannacht? Neem het serieus, zeker als er geen alcohol in het spel is geweest. Dit soort gedrag valt onder de paraplu van parasomnia. Hierbij kun je niet alleen jezelf, maar ook anderen schade toebrengen. Uiteindelijk kun je gaan slaapwandelen, of erger nog: slaaprijden. Overleg je vreemde, nachtelijke avonturen met je huisarts. Hij of zij moet je wel degelijk serieus nemen.
Heb jij last van één of meerdere van deze slaapproblemen? Neem dan eens contact op met de dokter!
Lees ook: Waarom zeggen we eigenlijk ‘gezondheid’ als iemand niest?
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Womenshealthmag | Beeld: Unsplash