Pfizer, Moderna, Janssen of toch AstraZeneca?
Er is inmiddels heel veel bekend over de vier verschillende coronavaccins en de verschillen daartussen. Een van de grootste verschillen is dat je je bij Janssen maar één prik nodig hebt, terwijl je er bij die van Pfizer, Moderna en AstraZeneca twee nodig hebt. Maar welk vaccin is het beste? Belgische onderzoekers hebben daar nu een duidelijk antwoord op.
Beste coronavaccin
Het meest gebruikte vaccin in Nederland is die van Pfizer. Is dit dan automatisch ook de beste? Blijkbaar niet. Want zowel onderzoeken in Amerika als België wijzen uit dat het vaccin van Moderna het beste is. Deze beschermt ons het beste tegen het coronavirus. Amerikaans onderzoek laat zien het Moderna-vaccin voor 86 procent effectief is, terwijl dat van Pfizer niet hoger komt dan 76 procent. Moderna is ook het best bestand tegen de besmettelijke deltavariant. Hierbij beschermt het vaccin voor 76 procent, de effectiviteit van Pfizer daalt hierbij naar 42 procent.
Antistoffen
Ook in het Belgische onderzoek komen deze resultaten naar voren. Zowel Moderna als Pfizer werken met mRNA-techniek. Hoe kan het dan dat het vaccin van Moderna zoveel beter werkt? De Belgische onderzoekers hebben hier wel een verklaring voor. Het middel in het coronavaccin van Moderna is namelijk veel geconcentreerder. Ter vergelijking: het Moderna-vaccin levert bijna 4000 eenheden antistoffen per milliliter bloed op, bij Pfizer zijn dit er 1500.
Janssen en AstraZeneca
Goed nieuws dus voor iedereen die het Moderna-vaccin hebben gekregen. Volgens deze onderzoekers ben jij het beste beschermd tegen het virus. Heb je een van de andere vaccins gehad? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken, want ook deze doen ‘gewoon’ hun werk. Wel wordt er gesproken over een derde prik, het zogenaamde ‘boostervaccin’. Maar vooralsnog werk Pfizer ook prima, net als het veelbesproken AstraZeneca-vaccin. Over de effectiviteit van het Janssen-vaccin bestaan echter wel twijfels.
Lees ook: Dit is wat je moet weten over coronavaccins en borstvoeding
Bron: Journal of the American Medical Association, Margriet | Beeld: Pexels