Nieuw vaccinatieschema voor kinderen: vervroeging mazelenprik en aanpassing DKTP

Er verandert het één en ander

Vanaf volgend jaar verandert het vaccinatieschema voor kinderen. De vaccinatie tegen mazelen wordt vervroegd, terwijl de DKTP-prik op een latere leeftijd wordt gegeven. De GGD zet een grote inhaaloperatie op voor kinderen die door deze wijzigingen buiten het huidige schema vallen.

Veranderingen

Momenteel ontvangen kinderen hun tweede BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond als ze 9 jaar oud zijn. Dit wordt volgend jaar vervroegd naar de leeftijd van 3 jaar, ongeveer twee jaar na de eerste prik. Het doel van deze wijziging is om jonge kinderen beter te beschermen tegen mazelen voordat ze naar school gaan.

Vaccinatiegraad

Eerder dit jaar waarschuwde het RIVM voor een mogelijke uitbraak van mazelen door een daling in de vaccinatiegraad. Om een uitbraak te voorkomen, is een vaccinatiegraad van 95 procent nodig, terwijl die nu onder de 90 procent ligt. Deze daling was echter niet de directe aanleiding voor de wijziging. De Gezondheidsraad had al twee jaar geleden geadviseerd om het vaccinatieschema aan te passen op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Wel hoopt het RIVM dat de vaccinatiegraad zal toenemen door de BMR-prik eerder te geven. "Dit geldt vooral voor mazelen, de ziekte die zich snel verspreidt. Door de prik voortaan op de consultatiebureaus te geven, waar 95 procent van de ouders komt, verwachten we dat meer kinderen worden gevaccineerd," aldus Jeanne-Marie Hament van het RIVM in het NOS Radio 1 Journaal.

Veranderingen in DKTP-prik

De DKTP-prik, die beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio, zal voortaan worden gegeven op de leeftijd van 5 jaar in plaats van 4. De bescherming tegen polio wordt uit deze vaccinatie gehaald en pas weer toegevoegd bij de herhaalprik die kinderen op 14-jarige leeftijd krijgen.

"Bescherming tegen polio zit al een aantal keer in de cocktails die kinderen krijgen als ze onder de 1 jaar zijn. De Wereldgezondheidsorganisatie geeft aan dat dit meer dan voldoende is. Daarom hebben we gezegd: als er eentje uit kan op een verstandig moment, dan doen we dat," legt Hament uit.

Inhaaloperatie voor vaccinaties

Deze aanpassingen in het vaccinatieprogramma hebben een grote impact op consultatiebureaus en de GGD's. Naast het aanpassen van de prikmomenten, moet er ook een inhaaloperatie worden georganiseerd voor kinderen die door de verschuivingen niet meer binnen het schema vallen. Ouders worden volgende week via een brief geïnformeerd over de veranderingen in het vaccinatieprogramma.

Lees ook: Doucheputje verstopt? Met deze TikTok-hack is dat zo opgelost

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: Pexels / Markus Spiske