Gezond of ongezond: de ‘vastmethode’ van Victoria Koblenko

Victoria viel in zes maanden tijd twintig kilo af

Victoria Koblenko wist het voor elkaar te schoppen om binnen een korte tijd maar liefst twintig kilo af te vallen. Dit deed ze door keihard te trainen en haar voeding aan te passen. Momenteel blijft ze in shape door zich te houden aan de vastmethode, ook wel intermitting fasting genoemd. Dit houdt in dat iemand zo lang mogelijk niet eet en alleen (veel) eet op gezette momenten. Is zo’n voedingspatroon wel gezond?

Zo zit het.

20 kilo afvallen

Victoria wilde na de bevalling van haar zoontje Kiy snel afvallen voor een filmrol en dook de sportschool in en had een personal coach. Door hard te trainen en op haar voeding te letten viel ze in zes maanden 20 kilo af. Inmiddels laat ze de sportschool voor wat het is, omdat ze merkte dat ‘de sportschool voor diehards is en niets voor mij’, zo deelde ze met tijdschrift Grazia. Hoe ze dan nu in shape blijft? Door te blijven bewegen en haar voedingspatroon te veranderen.

Vastmethode

“Ik heb met mezelf de afspraak gemaakt: als ik niet naar de sportschool ga, moet ik op een andere manier bewegen”, deelt ze met het magazine. “Ik heb een elektrische mamafiets, die pak ik steeds vaker in plaats van de auto.” Ook gaat de actrice ’s avonds als haar zoontje op bed ligt, nog een rondje lopen. Tevens paste de 38-jarige haar voedingspatroon aan. “Ik doe aan intermitting fasting. Dat betekent dat je zo lang mogelijk niet eet, maar op gezette momenten juist veel eten. Concreet: acht uur per dag mag ik wel eten, de andere zestien uur niet. Het voordeel hiervan is dat je je lichaam op celniveau rust geeft. En je lichaam daarmee de kans geeft zichzelf te herstellen.”

Is deze methode om af te vallen aan te raden? Je leest het op de volgende pagina.

Pagina 1/2

Time Restricted Feeding

De een beweert dat deze methode van afvallen ongezond is en weer een ander is er laaiend over. Wat is juist? Intermitting fasting, oftewel: Time Restricted Feeding (TRF) is geen dieet en onderscheidt zich van de levensstijl die de meeste mensen hanteren in Nederland. Met TRF houd je je niet aan het eten van drie maaltijden per dag en tussendoortjes.

Is deze methode gezond?

Maar is dit een verstandige levensstijl? Hoogleraar diabetologie Hanno Pijl vertelt aan Linda Nieuws dat TRF gezonder is dan regelmatig eten. Zo legt hij uit dat cellen in ons lichaam voelen wanneer we eten. “Die krijgen dan een signaal dat ze moeten groeien en zien de voedingsstoffen -voornamelijk de glucose en eiwitten- als brandstof en bouwstof. Wanneer mensen dus regelmatig op de dag eten, groeien de cellen op een gegeven moment uit hun jasje”, legt Hanno uit. “Juist door niet te eten, krijgen cellen voor een bepaalde periode van de dag geen signaal dat ze moeten groeien.” De cellen gaan daardoor de schadelijke stoffen in het lichaam in brandstof omzetten.

Kanttekening

De hoogleraar raadt de levensstijl dan ook aan, maar wil wel benadrukken dat TRF alleen werkt als je ook gezond eet. Zo zul je niet afvallen als je in de uren dat je wel mag eten alleen maar junkfood en vette voedingsmiddelen eet. Tevens wil hij benadrukken dat TRF niet voor iedereen is weggelegd. “Mensen die gezond zijn kunnen in principe morgen beginnen met Time Restricted Feeding, maar voor anderen met een ziekte geldt dat niet.” Zo vertelt de hoogleraar dat mensen die diabetes hebben wellicht gebaat zijn bij dit voedingspatroon, maar dat ze dit wel even moeten overleggen met hun huisarts. Ook laat hij weten dat zwangere vrouwen zich ook (nog) niet aan deze levensstijl moeten wagen, omdat er nog te weinig bekend is over die doelgroep in combinatie met TRF.

Lees ook: Victoria Koblenko spreekt openhartig over het moederschap

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Grazia, Linda Nieuws | Beeld: Videostill