Opvallend is dat veel vrouwen met deze klacht een bezoekje aan de huisarts brengen
Ongesteldheid, de overgang, vrouwen ervaren over het algemeen meer ongemakken dan het mannelijke geslacht. Ook is er een specifieke klacht waar veel vrouwen mee naar de huisarts gaan, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel. Veel vrouwen brengen namelijk een bezoekje aan de huisarts wanneer ze last hebben van een urineweginfectie.
Bezoekje aan de huisarts
Onderzoeksinstituut Nivel heeft een analyse gemaakt van huisartspraktijken over 2019. In Nederland gaan vrouwen dus het meest naar de huisarts als ze last hebben van een urineweginfectie. Op de tweede plaatst staat hypertensie bij vrouwen. Mannen blijken het meest naar de huisarts te gaan wanneer ze last hebben van een hoge bloeddruk. Wanneer er geen onderscheid gemaakt wordt in het geslacht is een hoge bloeddruk de meestvoorkomende klacht waarmee mensen naar de huisarts gaan. Tenslotte gaan ook nog veel mensen naar de huisarts als ze vage klachten hebben als vermoeidheid en zwakte, maar ook als ze last hebben van diabetes, luchtwegenproblemen en depressie.
Symptomen van een urineweginfectie
Een urineweginfectie is een verzamelnaam voor allerlei infecties die betrekking hebben op de urinewegen. Dit kan bijvoorbeeld een blaasontsteking zijn, maar ook een infectie aan de nieren, urineleider of urinebuis. Uit het onderzoek blijkt dat 250 op de 1000 vrouwen met urineweginfectie klachten naar de huisarts gaan. Vrouwen kunnen een infectie herkennen aan pijn bij het plassen, troebele of vreemd ruikende urine of soms bloed in de urine, koorts en pijnscheuten in de rug, onderbuik of genitaalstreek. Een huisarts kan de juiste antibioticum voorschrijven om deze vervelende klachten te verhelpen.
Urineweginfectie voorkomen
Herken je de bovenstaande klachten en heb jij ook al regelmatig een bezoekje gebracht aan de huisarts? Dan zijn er ook dingen die je kunt proberen om een urineweginfectie te voorkomen. Probeer voldoende te drinken, zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Zorg daarnaast voor een goede stoelgang door de juiste voedingsmiddelen te eten en voeg eens cranberries aan je menu toe. Deze bessen zorgen ervoor dat de aanhechting van sommige bacteriën aan de blaaswand moeilijker verloopt. Hierdoor kunnen de bacteriën makkelijker uitgeplast worden. Zorg tenslotte voor een goede dagelijkse hygiëne bij de genitaalstreek en was hier met zeep met een neutrale zuurgraad om de natuurlijke zuurgraad niet te verstoren.
Lees ook: Dit is waarom je niet boven een vieze toiletbril moet hangen