En dit kun je ertegen doen
Heb jij in de ochtend veel moeite met uit bed komen? Houdt een vermoeid gevoel je de hele dag in de ban? En vraag je je bijna aan tikkeltje jaloers af waarom juist beren een winterslaap houden en niet mensen? Dan kan het dat je te maken hebt met wintermoeheid.
Wat is wintermoeheid?
Wellicht heb je nog nooit van wintermoeheid gehoord, maar het bestaat. En er zijn verscheidene verklaringen voor waarom je je juist in deze tijd van het jaar extra moe voelt. Zo moet je vaak al opstaan wanneer het buiten nog donker is om naar of aan het werk te gaan. Ben je klaar met werken? Ook dan is het vaak alweer donker. Het gebrek aan zonlicht zorgt ervoor dat je je extra moe voelt.
Waardoor ontstaat wintermoeheid?
Tijdens deze donkere maanden van het jaar worden we aan veel minder zonlicht blootgesteld dan in de lente en zomer. Minder zonlicht betekent dat je hersenen meer melatonine aanmaken, oftewel: het slaaphormoon. Melatonine zorgt ervoor dat je ’s avonds goed kunt indutten, maar omdat je lichaam nu meer melatonine aanmaakt, voel je je ook overdag sneller moe.
Wat te doen?
Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel in deze tijd van het jaar. Er is namelijk een aantal dingen dat je kunt doen om (wat) van dat vermoeide gevoel af te komen:
Zoek het licht op: blijf je in je pauze normaal binnenhuis? Probeer dan in je lunchpauze vaker naar buiten te gaan. Het zonlicht en wat beweging kunnen voor extra energie zorgen.
Zorg dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt: wanneer we worden blootgesteld aan de zon, maakt ons lichaam vitamine D aan. In de winter maakt je lichaam daardoor logischerwijs minder vitamine D aan, dus het is belangrijk om een eventueel vitamine D-tekort voor te blijven. Eet daarom genoeg voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D. Denk daarbij aan vette vis, rundvlees, paddenstoelen en eieren.
Eet niet te veel suiker: als je veel suiker eet, krijgt je lichaam te maken met een snelle schommeling in je bloedsuiker. Nadat je suiker hebt gegeten, voel je je daardoor even wat energieker, maar die piek neemt snel af en daardoor voel je je juist weer vermoeider.
Ga op tijd naar bed: op tijd naar bed gaan klinkt logisch, maar niet iedereen houdt zich trouw aan die 8 uur slaap per nacht. Voel jij je overdag vaak vermoeid en slaap je minder dan 7 uur? Probeer dan een uur langer te slapen per nacht en kijk hoe je je daarna voelt.
Sporten: als je moe bent moet je er misschien niet aan denken om te gaan bewegen, maar sporten zorgt er juist voor dat je energie krijgt. En je hoeft jezelf nu niet meteen intensief in het zweet te werken: een half uurtje wandelen volstaat ook.
Lees ook: Wordt je haar sneller vet van sporten?
Bron: Women's Health | Beeld: Unsplash, freestocks