Dit zijn de mogelijke bijwerkingen van het coronavaccin

In de bijsluiter worden zeven veelvoorkomende bijwerkingen genoemd

Wij moeten nog tot 8 januari 2021 wachten op het coronavaccin, maar in Groot-Brittannië zijn ze al anderhalve week bezig met het vaccineren. Er wordt dan ook steeds meer bekend over de verschillende vaccins. Zo bracht fabrikant Pfizer de bijsluiter naar buiten, waarin onder meer de mogelijke bijwerkingen van het coronavaccin worden genoemd.

Bijwerkingen

In de bijsluiter van het coronavaccin, dat officieel COVID-19 mRNA Vaccin BNT162b2 heet, worden zeven bijwerkingen genoemd die 'zeer vaak' voorkomen. Zo'n een op de tien mensen heeft hier last van na inenting:

  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Gewrichtspijn
  • Koorts
  • Rillingen
  • Pijn op de plek van de prik

Deze klachten zijn niet erg verrassend. Ze zijn namelijk te vergelijken met de bijwerkingen die je kunt krijgen na de griepprik. Volgens het RIVM ontstaan deze bijwerkingen doordat je lichaam denkt dat er sprake is van een infectie. Deze bijwerkingen zijn dus een signaal dat het vaccin werkt. Vervelend zijn ze natuurlijk wel. Daarom kun je bij spierpijn of koorts pijnstillers zoals paracetamol nemen.

Minder vaak

Daarnaast hadden enkele testpersonen last van misselijkheid en zwelling of roodheid op de plek van de injectie. De kans hierop ligt tussen de een op de tien en een op de honderd. Minder dan één procent van de patiënten kan last krijgen van gezwollen lymfeklieren en een ziek gevoel – ook wel algehele malaise genoemd. De farmaceut stelt wel gerust: volgens Pfizer zijn er geen ernstige klachten gemeld en voelden de meeste mensen zich na een paar dagen weer beter.

Zeldzaam

Waar de griepprik al jaren is getest en miljoenen mensen 'm al hebben gehad, is het coronavaccin natuurlijk nog relatief nieuw. Het coronavaccin van Pfizer is getest op ongeveer veertigduizend mensen, waarvan niemand ernstige bijwerkingen ondervond. Toch wil dit niet zeggen dat deze er niet kunnen zijn. Wanneer miljoenen mensen de vaccinatie krijgen, bestaat er namelijk altijd een kans dat er nog nieuwe bijwerkingen aan het licht komen. Dat zegt dr. Penny Ward, arts en professor in farmaceutische geneeskunde bij King's College London tegen BBC. Zo is van de griepprik inmiddels bekend dat één per negenhonderdduizend gevaccineerde mensen een ernstige allergische reactie krijgt.

Allergische reactie

Het duurde echter niet lang voordat iemand een allergische reactie kreeg op het coronavaccin. Twee Britse zorgmedewerkers, die afgelopen week de prik haalden, kregen vlak na de behandeling een anafylactische shock. Beiden hadden al een voorgeschiedenis van ernstige allergieën en droegen daarom gelukkig standaard een EpiPen bij zich. Ze maken het nu goed. Toch is dit nieuws wel schrikken. Daarom wordt mensen met een geschiedenis van ernstige allergische reacties op medicijnen, voedsel of vaccinaties voorlopig afgeraden de coronavaccinatie te halen. Eerst wil het Britse medicijnagentschap MHRA onderzoeken of de allergische reactie echt is veroorzaakt door het coronavaccin en welk bestanddeel dan de boosdoener is.

Zwanger

Daarnaast geldt er nog een belangrijke waarschuwing voor zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden. Zwangere vrouwen kunnen zich namelijk beter niet met het coronavaccin laten inenten. In de handleiding voor zorgprofessionals staat verder het advies om na de injectie twee maanden te wachten met een zwangerschap en geen borstvoeding te geven. Hoewel dit heftig klinkt, is dit niet ongewoon bij medicatie en vaccinaties. De farmaceut wil het zekere voor het onzekere nemen, omdat er te veel onbekend is over eventuele bijwerkingen bij zwangere vrouwen.

Lees ook: Vaccinatie tegen corona: waarom weten we nog niet wanneer we kunnen starten?

Bron: Margriet, RIVM, BBC, NHS | Beeld: Pexels, Nataliya Vaitkevich