Onderzoekers vermoeden een samenhang tussen migraine en hormoonschommelingen
Migraine komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een opvallend gegeven, zo vonden ook onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum. Dit was voor hen de reden om een groot onderzoek te starten naar de verklaring hiervoor. Uit de resultaten bleek dat hormoonschommelingen mogelijk de trigger zijn van migraine, waar veel vrouwen tijdens hun menstruatie last van hebben.
Veel vrouwen ervaren migraine-aanvallen tijdens hun menstruatie.
Migraine
Bij meer dan een derde van de mensen met migraine heeft de ziekte een grote tot zeer grote invloed op hun dagelijks leven. Vrouwen ervaren dit over het algemeen nog sterker dan mannen. De meest voorkomende klachten van migraine zijn ernstige hoofdpijn, misselijkheid en overgevoeligheid voor geluid en licht. Een derde van de patiënten ervaart daarnaast ook aura-verschijnselen, zoals het zien van vlekken, flitsen of fel licht. Ook kunnen er soms gevoelsstoornissen (tintelend gevoel) in handen, armen of benen optreden. Spraakstoornissen, waarbij patiënten moeite hebben met het vinden van de juiste woorden, komen tevens voor.
Onderzoek
De wetenschappers wilden een verklaring vinden voor het feit dat vrouwen vaker last krijgen van migraine dan mannen. Gisela Terwindt van het Leids Universitair Medisch Centrum vertelt: ''Uit onze epidemiologische gegevens (gegevens over ziektes onder populaties) bleek dat jonge meisjes op het moment dat ze in de puberteit komen, vaker te maken krijgen met migraine dan jongens. Op de basisschool is het aantal migrainepatiënten nog gelijk, maar in de puberteit halen meisjes de jongens ruimschoots in. De vraag hoe dat precies komt, vormde de basis van ons onderzoek.''
Hormonen
Wanneer vrouwen in de menopauze komen, verdwijnen de aanvallen vaak helemaal. ''Vrouwen die geregeld migraine hebben, vertellen ons dat de aanvallen meestal samenvallen met hun menstruatie. Sommige vrouwen zeggen ook rondom de ovulatie een aanval te hebben, maar dat moment is wat lastiger vast te stellen. Daarnaast horen we geregeld dat vrouwen tijdens een zwangerschap geen last hebben van migraine, maar dat de aanvallen na de bevalling vaak weer terugkeren'', zo zegt Terwindt.
Lees ook: 7 verklaringen waarom je menstruatie te laat kan zijn
Wil je dit artikel bewaren? Pin 'm dan op Pinterest!
Bron: Margriet | Beeld: Unsplash