Zo lig jij sneller op één oor te ronken
Elke avond proberen we het weer: op tijd gaan slapen, zodat we de volgende dag genoeg energie hebben. Toch lukt het zelden en staan we ’s ochtends weer moedeloos naast ons bed. Hoe kun je ervoor zorgen dat het voortaan wél lukt? Wij geven je tips.
1. Zorg ervoor dat je kamer de juiste temperatuur heeft
De ideale temperatuur om in te gaan slapen is tussen de 19 en 20 graden. Is je kamer te warm, dan kan het moeilijker worden om in slaap te vallen omdat je lichaamstemperatuur stijgt. Is je kamer te koud, dan is dat een minder groot probleem. Het kan echter wel zorgen voor koude voeten of handen, waardoor een goede nachtrust alsnog een uitdaging wordt. Zorg er dus voor dat je kamertemperatuur zo goed mogelijk bij de 19 of 20 graden in de buurt komt.
2. Kies de juiste slaapspullen
Een goed matras in combinatie met geschikte kussens en een fijn dekbedovertrek maken een wereld van verschil. Het kan er onder andere voor zorgen dat je geen last krijgt van pijn, omdat je ’s nachts een geschikte lichaamshouding aanneemt. Ook zorgt een comfortabel bed ervoor dat je er sneller in wilt gaan liggen. De kans dat je dan op tijd naar bed gaat, wordt daardoor veel groter. Doe daarom onderzoek naar geschikte slaapspullen voor jouw behoeften en laat je niet afschrikken door hoge prijzen. Het is immers een investering voor de lange termijn. Kost wat, maar dan heb je ook wat.
3. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed (ja, ook in het weekend)
We weten allemaal dat het bevorderlijk is voor onze slaap om elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Toch komen we vaak in de verleiding om in het weekend tot midden in de nacht films te kijken. Spreek een vaste bedtijd met jezelf af en houd je daaraan. Dat voorkomt dat je ritme en je interne klok in de war raken. Het zorgt er bovendien voor dat je makkelijker in slaap valt, omdat je lichaam op den duur weet wanneer je gaat slapen.
4. Houd je alcoholgebruik in de gaten
Naast de adviezen over een vast slaapschema en een goed matras horen we vaak dat we ’s avonds geen koffie moeten drinken. Dat zorgt er immers voor dat we de halve nacht wakker blijven. Over alcohol wordt echter minder vaak gesproken. Kan een glaasje wijn voor bedtijd kwaad? Jazeker. Je voelt je er weliswaar slaperig door en dommelt snel in, maar het verstoort ’s nachts je REM-slaap. Dat zorgt ervoor dat je midden in de nacht wakker wordt en je de volgende dag niet bepaald top voelt.
5. Leg je telefoon eerder weg
Last but not least: het felle schermpje waar we elke dag allemaal naar kijken. Scroll je vaak lang door Instagram en TikTok voor je gaat slapen? Door je elektronische apparaten niet meer te gebruiken in het laatste uur voor je naar bed gaat, doe je jezelf een plezier. Je bent dan minder blootgesteld aan het blauwe licht dat uit die apparaten komt. Daardoor maak je meer melatonine aan, wat tot een goede nachtrust leidt. Minder schermtijd zorgt dus voor meer energie.
Lees ook: Om deze reden zou je met parfum op moeten slapen
Bron: Pure Wow | Beeld: Pixabay