Dit is waarom meezingen in de auto hartstikke goed voor je is



Lekker meezingen in de auto is zelfs heel gezond

Zet jij de autoradio op standje 'doof' om vervolgens lekker mee te brullen? Worden ritjes in de auto met vriendinnen heuse karaokesessies? Dan ben je dus heel goed bezig! Meezingen in de auto kan namelijk een positief effect hebben op je gezondheid.

Wij zoeken even een leuke playlist op.

Muziek

Als eerste is het belangrijk om te weten dat muziek sowieso gelukkig maakt. Wanneer je 50 minuten naar vrolijke muziek luistert, maakt je lichaam meer antilichamen aan die een gunstig effect op immuunsysteem hebben. Antilichamen beschermen je namelijk tegen bacteriën. Meezingen met je favoriete muziek heeft daarnaast een nog groter effect, omdat het je erg gelukkig maakt.

Zingen

Uit een grootschalig wereldwijd onderzoek bleek dat mensen die in een koor zongen gelukkiger waren dan mensen die dit niet doen, omdat ze een sociale band opbouwen met het zingen. Maar, stelt psychotherapeut Kelly Kitley, alleen meezingen kan werken als een soort van meditatie. Het maakt je hoofd even helemaal leeg waardoor je je zorgen opzij zet en je veel energie en positiviteit ervoor terug krijgt.

Knuffelhormoon

Zowel Kelly Kitley als vertrouwenspersoon Connie Omari raadt haar patiënten aan om lekker mee te zingen in de auto. Hierdoor kun je volgens Omari namelijk je 'negatieve gedachtes omzetten in positieve.' Daarnaast maak je bij het luisteren van muziek het hormoon 'oxytocine' aan, ook wel het 'knufflehormoon' genoemd. Dit is namelijk een verliefd en geborgen gevoel dat je voelt als je met iemand knuffelt of wat je voelt aan het begin van een relatie. Ook komt er serotonine vrij, wat je zelfvertrouwen geeft en angstgevoelens wegslaat.

Dopamine

Naast het knuffelhormoon dat zich ontwikkeld als je leuke muziek luistert, maak je door zingen dopamine aan. Dit gelukshormoon maakt je, zoals de naam al zegt, gelukkiger. Extra handig om dit aan te maken in de auto, want mocht je onverhoopt in de file komen te staan, dan blijf je toch blij. Ben je niet in de stemming voor vrolijke muziek? Lekker meeblèren met verdrietige ballads kan óók een therapeutisch effect hebben.

Lees ook: Als je de wij-vorm gebruikt in een relatie, ben je gelukkiger

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: HLN | Beeld: Videostill