De mannenpil: de helft van de jonge mannen wil 'm wel slikken

'Baas in eigen bal'

De anticonceptiepil, prikpil, NuvaRing, het spiraaltje, hormoonstaafje en het vrouwencondoom – anticonceptieopties voor vrouwen zijn er genoeg. Voor mannen is de keuze een stuk beperkter. Zij kunnen kiezen tussen een condoom en, de vrij ingrijpende, sterilisatie. Veel jongvolwassenen willen dan ook dat er meer anticonceptiemiddelen voor mannen op de markt komen. 

Meer anticonceptie

De mannenpil, al jaren wordt er over gesproken, maar hij is er nog steeds niet. En dat terwijl er toch wél behoefte aan is, zo blijkt uit recent onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, en 3FM Human. Een meerderheid van de jongvolwassenen van 16 tot en met 34 jaar wil meer anticonceptiemiddelen voor mannen. Vooral vrouwen zijn hier een groot voorstander van (81 procent). Mannen zijn iets terughoudender, maar de helft van de jonge mannen staat hier wel voor open.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Extra anticonceptiemiddelen zouden er vooral voor zorgen dat de verantwoordelijkheid voor anticonceptie niet meer voornamelijk in het straatje van de vrouwen valt. Want ook al geven negen van de tien jongvolwassenen aan dat mannen en vrouwen er samen voor moeten zorgen dat je niet ongewenst zwanger raakt, in de praktijk blijkt toch vaak dat vrouwen degene zijn die opdraaien voor de mentale, fysieke en – niet te vergeten – financiële lasten van anticonceptie. Vooral bij stelletjes is dit het geval. Zij laten vaak al snel de condooms in het nachtkastje liggen en vertrouwen bijvoorbeeld op de pil of een spiraaltje.

Meer controle

Dat een vrouw de pil slikt of een spiraaltje heeft, vindt een overgrote meerderheid (82 procent) dan ook de normaalste zaak van de wereld. "Je bent allebei verantwoordelijk, maar uiteindelijk is het de vrouw die zwanger raakt, waardoor die nog steeds de meeste verantwoordelijkheid krijgt opgelegd. Eigenlijk slaat dat nergens op", schrijft een van de ondervraagden. Veel van de mannen zouden ook wat meer controle willen over hun vruchtbaarheid. "Een anticonceptiepil voor mannen zou mij een extra stukje veiligheid geven. Baas in eigen bal", aldus een deelnemer.

Mannenpil en gel

Vooralsnog moeten mannen het doen met een condoom. Wel zijn er verschillende soorten mannelijke anticonceptie in de maak. Zo is er een mannenpil in ontwikkeling en experimenteren ze met een gel die de man elke dag op zijn schouder moet smeren. Deze hormonale anticonceptiemiddelen zorgen ervoor dat de spermaproductie wordt afgeremd, terwijl het libido op peil blijft. Ruim de helft van de jonge mannen ziet wel wat in die mannenpil. Omdat er ook een vrouwenpil bestaat, voelt dit voor hen als een vertrouwde methode. Bijna twee van de vijf jonge mannen zou de anticonceptiegel wel gebruiken. Toch is een groot deel van de mannen huiverig, omdat het onbekend terrein is en ze bang zijn voor hormoonschommelingen en eventuele bijwerkingen.

Injectie

Daarnaast loopt er nog een onderzoek naar een niet-hormonale injectie. Hierbij wordt er een gel in de zaadleider gespoten, die vervolgens de zaadcellen blokkeert. Door zo'n injectie is een man tien tot vijftien jaar onvruchtbaar. Wel is het mogelijk om de ingreep terug te draaien. Niet geheel verrassend zitten de meeste jonge mannen niet zo te wachten op deze prik in hun geslachtsdeel. Toch geeft één van de vier jonge mannen aan deze optie te overwegen, omdat er geen hormonen worden gebruikt en ze zo een lange tijd niet over hun vruchtbaarheid hoeven na te denken.

Vooralsnog blijft anticonceptie nog vooral de verantwoordelijkheid voor de vrouwen, maar dit onderzoek belooft veel goeds voor de toekomst.

Lees ook: Deze 5 verrassende feitjes over de pil wil je weten

Bron: NPO 3 | Beeld: Unsplash