Heb je last van een winterdip? Deze truc helpt je de donkere dagen door

Heb jij elk jaar ook een winterdip?

Veel mensen hebben er elk jaar weer last van: de winterdip. Voor de één is het een bron van vreugde als de temperaturen het vriespunt bereiken en binnen de kaarsjes weer aangaan, voor de ander is de winter een maandenlange martelgang.

Behoor jij tot de groep die een grondige hekel heeft aan de winter en altijd wat neerslachtig is tijdens de donkere dagen?

Gelukshormonen

Grijze luchten, lage temperaturen en dikke kleding: de winter is in volle gang. De zomer lijkt nog ver weg en ook de zon laat zich maar zelden zien. We hebben zelfs de donkerste december sinds meer dan een halve eeuw achter de rug. Geen wonder dus dat je je af en toe behoorlijk down kunt voelen. We hebben om gelukshormonen aan te maken vitamine D nodig en die krijgen we -onder andere- door de zon. Uitzitten dan maar? Nee hoor, je kunt je winterdip te lijf gaan met een paar praktische tips.

Buiten

Allereerst is het erg belangrijk om naar buiten te gaan, het liefst binnen twee uur nadat je wakker bent geworden. Ook al is de lucht grijs en schijnt de zon niet, daglicht is ontzettend belangrijk als je je beter wil voelen. Ochtendlicht bevat relatief veel blauw, dit maakt je wakker en hierdoor slaap je 's nachts beter. Hup, een ochtendwandeling dus!

Bewegen

Elke dag een beetje bewegen is een goed wapen tegen de winterblues. Ook al is het maar een kwartiertje, zoals een wandeling tijdens de lunchpauze. Ga 's avonds een rondje hardlopen of maak een heerlijke avondwandeling na het avondeten. Je zult zien dat iedere dag bewegen energie geeft en hier voel je je beter door!
Lach!
Ook al zie je geen enkele reden om te lachen omdat je je gewoon belabberd voelt, probeer je gezicht in een glimlach te forceren. Volgens de zogenaamde 'Facial Feedback Hypothese' beïnvloedt je gezichtsuitdrukking je stemming. In het bijbehorende onderzoek moesten proefpersonen een tekenfilmpje beoordelen. Een aantal personen had tijdens het kijken een pen tussen hun tanden, wat een soort van lach forceerde. Een laatste groep hield de pen gewoon in de hand. Proefpersonen met de gedwongen glimlach vonden het filmpje het leukst. De mensen met een geforceerde frons vonden het filmpje helemaal niks. Een lach verkoelt volgens deze theorie de bloedstroom naar de hersenen en een koele hersenpan maakt vrolijk. Lachen dus!
Heb jij nog goede winterdip-tips? Laat het ons weten in de reacties!

Lees ook: Van dit natuurlijke drankje ga je beter slapen!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels