Dit is wat je over een koortslip moet weten
Een koortslip is nou niet bepaald iets waar je blij van wordt. Toch krijgt ongeveer 1 op de 3 mensen er in hun leven mee te maken. Wat is een koortslip precies en hoe wordt hij veroorzaakt? Wij zetten een aantal feiten en fabels over de infectie voor je op een rij.
Wat is een koortslip eigenlijk?
Een koortslip is een virusinfectie in (de huid rond) je lippen. Die infectie zorgt ervoor dat er blaasjes ontstaan, waar vocht in zit. Die blaasjes kunnen behoorlijk jeuken en pijn doen. Ze drogen doorgaans na 1 tot 2 dagen op, waarna er een korstje ontstaat. Veel mensen krijgen er in hun leven één of meerdere keren mee te maken, maar weten er nog niet zoveel over. Daarom zetten we hieronder een aantal feiten en fabels over deze vervelende virusinfectie voor je op een rij.
Feit 1: een koortslip wordt door het herpesvirus veroorzaakt
Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus, dat zich in het vocht van de blaasjes bevindt. Het herpesvirus is een zeer besmettelijk DNA-virus dat zich vooral in je huidcellen vermenigvuldigt. Als de huidcellen heel vol raken met het herpesvirus, ontploffen ze. Daardoor komen er besmettelijke deeltjes vrij die weer nieuwe cellen kunnen infecteren, waardoor het virus zich dus verspreidt. Op het moment dat de koortslip zichtbaar is, heeft je immuunsysteem al ingegrepen. Eigenlijk is het dus een teken dat je al bijna van de infectie af bent.
Feit 2: Je krijgt een koortslip van zoenen
Besmetting met het herpesvirus vindt vaak plaats via de lippen, omdat de huid daar zo dun is. Het virus kan dus door middel van een zoen worden overgedragen. Ook als twee mensen uit hetzelfde glas drinken of hetzelfde bestek gebruiken, kan dat tot een besmetting leiden. Handdoeken, tandenborstels en lippenbalsems delen is ook geen goed idee, net als handen schudden of knuffelen met iemand die een koortslip heeft.
Feit 3: Als je het herpesvirus eenmaal hebt, kom je er niet meer van af
Het herpesvirus blijft voor altijd in je lichaam, in de zenuwen van je ruggenmerg. Het virus kan weer geactiveerd worden als je immuunsysteem wat zwakker is. Bij ziekte of stress steekt een koortslip daarom vaak weer de kop op. Het virus komt dan via je zenuwen weer terug op je huid, waar een koortslip ontstaat.
Feit 4: Als je een koortslip hebt, mag je niet op kraamvisite
Een baby bezoeken op het moment dat je een koortslip hebt, is zeer onverstandig. Voor volwassenen is het herpesvirus niet gevaarlijk, maar baby’s kunnen er behoorlijk ziek van worden. Het kan bij hen namelijk leiden tot een ontsteking in de hersenen. Gelukkig hebben de meeste moeders het herpesvirus al opgelopen, waardoor ze via hun bloed en borstvoeding beschermende antistoffen aan hun baby doorgeven.
Fabel 1: Een koortslip is het gevolg van slechte hygiëne
Een koortslip ontstaat door een besmetting met het herpesvirus, onafhankelijk van hoe goed iemands hygiëne is. Wel is het belangrijk om, op het moment dat je een koortslip hebt, extra goed op je hygiëne te letten. Raak de koortslip niet te vaak aan, zorg ervoor dat je niet uit hetzelfde glas drinkt als andere mensen en knuffel of zoen anderen niet. Daarmee voorkom je besmettingen.
Fabel 2: Je kunt een koortslip voorkomen door bepaalde zalfjes te gebruiken
Er zijn veel virusremmende zalfjes op de markt waarmee je een koortslip kleiner kunt maken. Als je weet dat je een tijd met veel stress tegemoet gaat, kun je die zalfjes gebruiken om de kans dus kleiner te maken. Ook is het handig om je weerstand zo goed mogelijk op peil te houden. Het is echter onmogelijk om een koortslip helemaal te voorkomen.
Fabel 3: Bij koud weer heb je meer kans op een koortslip
Een koortslip ontstaat op het moment dat je weerstand laag is. Hoewel we ons bij koud weer vaak wat minder goed voelen, betekent dat niet per definitie dat onze weerstand omlaag gaat. Het is dus niet zo dat je in bepaalde periodes van het jaar meer kans hebt om een koortslip te krijgen.
Lees ook: Alopecia: dit is wat je moet weten over deze nare haaruitval-ziekte
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!