Kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen

Veel mensen hebben moeite met in slaap vallen

Een avondje niet in slaap kunnen vallen is best te overzien. Meerdere avonden achter elkaar niet in slaap kunnen vallen, kan daarentegen problematisch zijn. Toch komen slaapproblemen vaker voor dan we misschien denken. Zo’n kwart van de Nederlanders slaapt slecht, zo wijzen nieuwe cijfers van het CBS uit.

Heb jij moeite met in slaap vallen?

Slaapproblemen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt met nieuwe cijfers rondom slaapproblemen naar buiten. Hieruit blijkt dat we steeds meer slaapproblemen ervaren. In 2017 had 21 procent van de Nederlanders van 25 jaar of ouder last van slaapproblemen. In 2018 ging het om 24 procent. Een behoorlijke stijging.

Slaapstoornis

Neuroloog en slaapdeskundige Hans Hamburger spreekt zelfs van een forse slaapstoornis onder volwassenen. Zo’n 20 procent van de bevolking heeft daar volgens hem last van. “Daarnaast zijn er nog mensen met slaapproblemen, doordat ze zelf ‘rare dingen doen’”, verklaart hij tegenover RTL Nieuws. De slaapdeskundige doelt met daarmee op te laat naar bed gaan, alcoholgebruik of spelletjes spelen op een smartphone. “Vooral schermgebruik en alcohol drinken leiden tot een slechte slaapkwaliteit. Veel mensen weten niet dat dit hun slaap negatief kan beïnvloeden.”

Rusten

Je telefoon en andere beeldschermen kun je beter links laten voor het slapengaan. Het liefst zo’n twee uur voordat je naar bed gaat. Wat je in de tussentijd kan doen om te ontspannen, zonder je slaapkwaliteit negatief te beïnvloeden? Lees een boekje of mediteer.

Vooral niet doen

Niet alleen je telefoon erbij pakken kan je nachtrust verstoren. Ook het gebruik van slaappillen is niet verstandig. Volgens de slaapdeskundige moet je hier alleen gebruik van maken als je een bepaalde slaapziekte hebt waarvoor het écht nodig is. Daarnaast kun je beter niet te laat op de avond gaan sporten, evenals het roken van een joint of het nemen van een slaapmutsje. De kwaliteit van je slaap wordt hierdoor negatief beïnvloed.

Lees ook: Uitgeput, maar niet kunnen slapen? Dit is mogelijk de oorzaak

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash