Baalkwaaltjes
Soms heb je zo’n kwaaltje waar je echt van kunt balen. Het zit bijvoorbeeld op een intieme plek en je vindt het daardoor lastig om erover te praten. Of het is juist iets heel zichtbaars waardoor je het niet kunt verstoppen. Ook komen er vaak een hoop vooroordelen bij dit soort kwaaltjes kijken. In veel gevallen geldt: iedereen heeft er weleens last van. Wees dus niet te streng voor jezelf en ga niet bij de pakken neer zitten. Ook kun je aan veel van die kwaaltjes zelf al veel doen. We helpen je ermee op weg!
Puistjes
Mee-eters en puistjes: die krijg je toch alleen als je in de brugklas zit? Was het maar waar! Ook op latere leeftijd kun je er nog flink last van hebben. Het gaat in dit geval om verstopte of ontstoken poriën of haarzakjes waardoor er een rood blaasje ontstaat. Ze zijn vaak erg zichtbaar en kunnen soms ook nog eens pijn doen. Het vervelende is dat het ontstaan van puistjes van veel dingen kan afhangen. Erfelijkheid, verkeerde eetgewoonten en stress kunnen bijvoorbeeld oorzaken zijn. Soms vallen deze factoren samen en ben je de wanhoop nabij. Met veel water drinken en een gevarieerd eetpatroon kom je dan al een heel eind. Het belangrijkste is dat je puistjes niet gaat uitknijpen; ze gaan dan misschien wel sneller weg, maar je kunt er wel littekens aan overhouden.
Vaginale jeuk
Bij jeuk in de vagina wordt vaak de link gelegd met een seksueel overdraagbare aandoening, terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Sterker nog: bijna iedere vrouw zal er ooit in haar leven mee te maken krijgen. Doordat er nogal een taboe op rust blijven veel vrouwen ermee rondlopen. Dit is zonde want het is in veel gevallen makkelijk te verhelpen. De jeuk of roodheid zou je bijvoorbeeld kunnen verlichten door jeukverzachtende middelen met Tea Tree Olie te gebruiken. Soms wordt de jeuk veroorzaakt door een bacteriële onbalans of een schimmelinfectie. Daarom is het belangrijk om een bezoekje te brengen aan de huisarts wanneer de klachten wel lang aanhouden.
Haaruitval
Ieder mens verliest per dag tussen de 50 en 120 haren, dat is normaal en daar hoef je je geen zorgen over te maken. Er komen namelijk ook dagelijks nieuwe haren voor terug. Heb je het idee dat je te veel haren verliest? Bij een zwangerschap, te weinig ijzer in het lichaam of wanneer je veel stress ervaart kun je bijvoorbeeld meer haren verliezen dan normaal. Enkele tips tegen haaruitval zijn het genoeg drinken van water, het beschermen van de hoofdhuid en het niet te vaak wassen van de haren. Daarnaast kan extra vitamine B, C en zink ook goed helpen. Ook heb je tegenwoordig haarproducten met cafeïne die haargroei stimuleren. Hoewel de werking ervan niet wetenschappelijk bewezen is, zijn er mensen die er baat bij hebben.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Australian bodycare.
Lees ook: Pluizig haar na het douchen? Zo kun je dat verhelpen
Bron: Seeders | Beeld: Pixabay