Koude vingers? Hier komt het door en zo kom je er van af



Hier kun je koude vingers door krijgen en zo kom je er zo snel mogelijk weer van af

De cijfers liegen er niet om: maar liefst 31 procent van de vrouwen heeft vaak last van koude vingers. Dikke, warme handschoenen lijken niet opgewassen tegen de kou. Ook het hard wrijven in je handen, zorgt er niet voor dat je vingers eindelijk weer opwarmen. Maar waar komt die kou in je vingers toch vandaan? En beter nog: hoe komen we er zo snel mogelijk weer van af!

Dit zijn de grootste boosdoeners voor het hebben van koude vingers en zo kom je er weer van af.

Bloedsomloop

Een van de meest voorkomende oorzaken van het hebben van koude vingers is een slechte bloedsomloop. Een goede, gezonde bloeddoorstroming zorgt ervoor dat onze handen warm zijn en blijven. Wanneer de temperatuur in je omgeving verandert moet het lichaam harder werken om alles weer warm te krijgen. Bloedvaten worden hierdoor nauwer, zodat de warmte, met name rondom je organen, in je lichaam blijft zitten. Omdat deze warmte vooral op deze plekken warmte vasthoudt, kan dit ten koste gaan van andere lichaamsdelen, waaronder de uiteinden van ledematen zoals je vingers. Je kan de bloedsomloop verbeteren door dagelijks een half uurtje te bewegen of wandelen, gemberthee te drinken en extra vitaminen als vitamine B,C, ginkgo biloba, OPC of magnesium in te nemen.

Vitamine B-12 tekort

Koude vingers kunnen ook een gevolg zijn van een vitaminetekort. Met name een tekort aan de vitamine B-12 kan zorgen voor koude vingers, omdat deze vitamine nodig is voor de aanmaak van bloed en zenuwen. Zodra je hier een tekort aan hebt, kun je last krijgen van gevoelloze en tintelende tenen en vingers. Je kan deze oorzaak oplossen door vitamine B-12 tabletten te slikken (verkrijgbaar bij menig drogisterij) of langs de huisarts te gaan.

Bloedarmoede

Gaan je koude vingers gepaard met vermoeidheid en haaruitval? Dan kan je mogelijk last hebben van een ijzertekort, oftewel bloedarmoede. Bij een ijzertekort maak je minder hemoglobine in de rode bloedcellen aan. Laat je bij twijfel testen bij de huisarts. Indien je eerst zelf tot een oplossing wil komen kun je je voedingspatroon aanpassen om het ijzertekort op te krikken. Met name schaaldieren, spinazie, quinoa en boerenkool bevatten veel ijzer.

Het syndroom van Raynaud

Tenslotte kan je last hebben van het syndroom van Raynaud. Hierbij stopt of vermindert de bloedtoevoer naar je vingers of tenen. Vaak is deze aandoening te herkennen aan gevoelloze of verkleurde tenen of vingers. Bij het aanraken van koude voorwerpen, kou en vocht of bij heftige emoties speelt de aandoening sneller op. Bij een aanval trekken de slagadres snel samen en krijg je vrijwel direct koude vingers. Herken je deze symptomen? Ga dan langs de huisarts die een juiste diagnose kan stellen. Een behandeling is niet altijd nodig. Door je warm aan te kleden, stressvermindering en voldoende beweging kun je de klachten verminderen.

Lees ook: 3 tips om geld te besparen in de dure decembermaand

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bronnen: CosmopolitanGezondheid en coKoude handen en voetenGezondheidsplein en Thuisarts | Beeld: Pixabay