Is het een fabeltje dat je voor een tropische vakantie het beste kunt voorbruinen onder de zonnebank?
Zeker dit jaar hebben we in Nederland nog niet veel zonnestralen mogen opvangen. Onze huid is daarom nog niet zoveel gewend. Maar nu er wel lekkerder weer op de planning staat en enkele zonvakanties weer mogelijk zijn, rees bij ons de vraag: is het verstandig om je huid te laten wennen aan de zon door voor te bruinen onder de zonnebank?
Huidkanker
Van zonlicht weten we al jaren dat het huidkanker kan veroorzaken. Ook kan die zon, waar we vaak erg van genieten, huidveroudering veroorzaken. Smeren met zonnebrand is daarom belangrijk, maar kan het eigenlijk helpen om je huid klaar te maken voor de zon onder de zonnebank?
Voorbruinen
Vrijwel alle deskundigen zijn het erover eens dat de zonnebank niet goed is. En ook voorbruinen onder de zonnebank is geen goed idee. Of we het dan maar moeten verbieden? Dat zou volgens huidonderzoeker Frank de Gruijl wel wat ver gaan. “Ik denk dat de stellingname tegen zonnebanken overtrokken is, zeker als je de doses en frequentie afzet tegen strandvakanties in zuidelijke regio’s”, vertelt hij daarover aan Nu.nl.
Ongezond
Zonnebanken zijn dus niet gezond, maar dat is de zon ook niet. “Zonnebaden is niet gezond”, benadrukt De Gruijl nogmaals. We kunnen ons natuurlijk insmeren met zonnebrand, maar dat kan niet goedpraten dat zonnebaden slecht is en blijft. “Smeren (met zonnebrand, red.) is een noodmaatregel, als je meer zon krijgt dan gewoonlijk en het niet kunt vermijden”, vindt hij. Dermatoloog Nicole Kelleners vult aan dat je zeker niet te zuinig moet zijn met de zonnebrand. “Smeer elke twee uur opnieuw en sowieso altijd na het zwemmen.” Houd hierbij het advies van twee milligram zonnebrand per vierkante centimeter huid aan.
Wel of niet smeren met matige zon?
Maar ook als de zon niet erg sterk is, vinden sommige dermatologen dat je alsnog met smeren. Afhankelijk van je huidtype adviseren dermatologen om te smeren vanaf zonkracht drie. Dat matige lentezonnetje valt daar ook onder. De Gruijl is daarentegen iets huiveriger in het gebruik van zonnebrandcrème het hele jaar door. “Ingrijpen met strikt dagelijks smeren ontneemt de huid de natuurlijke gewenning en houdt de huid gevoelig. Als je zonnebrand een keer vergeet, loop je meer risico te verbranden.” De huidonderzoeker verbaast het dan ook niet dat sommigen in de lente zo snel verbranden. De huid is dan nog niets gewend.
Vitamine D
En om het allemaal nog even wat ingewikkelder te maken, weten we dat de zon soms ook gezondheidsvoordelen kan hebben. Overmatige zonblootstelling moeten we niet willen, maar de zon heeft wel een positieve invloed op de vitamine D-aanmaak. Wel is het een goed idee om in de zomer de sterkste zonnestralen te vermijden. Blijf dus tussen 12:00 en 15:00 uit de zon.
Lees ook: Wordt jouw gezicht nooit bruin van de zon? Probeer deze tips!
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Nu | Beeld: L a r a, via Pexels