De pandemie zorgt bij veel mensen voor een pandemiebrein
We leven inmiddels ruim twee jaar in een wereldwijde pandemie en gaan van lockdown naar lockdown. Al die maatregelen, en het virus zelf, zijn al vervelend genoeg, maar wist je dat het ook invloed heeft op je hersenen? Onderzoekers stellen dat het bij veel mensen een ‘pandemiebrein’ oplevert. Wat dat precies is? Wij vertellen je er meer over.
Pandemiebrein
Dat het coronavirus geen positieve invloed heeft op onze mentale gesteldheid, is inmiddels wel duidelijk. Het zorgt bij veel mensen voor stress, verdriet, angst of frustratie. Onderzoekers van Harvard Medical School ontdekten dat de pandemie ook daadwerkelijk effect heeft op onze hersenen. Een zogeheten pandemiebrein heeft niks te maken met een coronabesmetting. Het is een brein dat wordt aangetast door het virus, ongeacht of je besmet bent (geweest) of niet. Het heeft alles te maken met de mentale gevolgen die het ‘nieuwe normaal’ met zich meebrengen en het langdurige thuiszitten.
Mentale gevolgen
Voor het onderzoek testten de onderzoekers 57 gezonde, niet met corona besmette, mensen vlak voordat ze in lockdown moesten. 15 daarvan werden na de lockdown opnieuw getest. Dit aantal ligt aanzienlijk lager omdat klinisch onderzoek, mede door de pandemie, niet altijd haalbaar was. Uit het onderzoek met een hersenscan blijkt dat de onderzoeksgroep na de lockdown verhoogde markers van neuro-inflammatie in hun hersenen hadden. Dat wijst op een slechtere mentale gezondheid. Dit blijk ook uit een vragenlijst die voor en na de lockdown is ingevuld. Ook daaruit bleek dat de pandemie ernstige mentale gezondheidsproblemen tot gevolg heeft.
Symptomen
We weten nu wat het is, maar hoe herken je zo’n pandemiebrein? Symptomen van neuro-inflammatie, een verzwakte mentale gezondheid, zijn onder meer:
- Verhoogd stresslevel
- Angstige gevoelens
- Stemmingsstoornissen
- Vermoeidheid
Lees ook: Last van bijwerkingen na je coronavaccin? Het nocebo-effect kan de boosdoener zijn
Bron: Margriet | Beeld: Pexels