Dit is de ideale ochtendroutine

ochtendroutine

Elke dag om 5 uur de wekker of voor eeuwig snoozen?

Steeds vaker hoor je van mensen die ’s morgens heel vroeg opstaan. Waar komt die trend vandaan? Het schijnt heel gezond te zijn om elke dag om vijf uur naast je bed te staan. Het is goed voor de slanke lijn en je hebt tijd om je to-do-lijstje af te werken. Niemand gaat je immers bellen of mailen op dit vroege uur. Maakt vroeg opstaan deel uit van de ideale ochtendroutine?

Aan jezelf werken

Je hebt vast al eens van de wereldwijde bestseller Miracle Morning (Hal Elrod, 2018) gehoord. Dit boek leert je aan jezelf te werken door je ochtendroutine te veranderen. Het jachtige leven van tegenwoordig zou ons daar te weinig gelegenheid voor geven. Door al om vijf uur op te staan, komt er tijd vrij voor jezelf. In de middag en de avond is het immers moeilijk om je een uurtje terug te trekken.

Wat ga je doen op dat vroege uur? Het boek stelt zes oefeningen voor. Stilte, meditatie, visualiseren, bewegen, lezen en schrijven. Vroeg opstaan is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Maar als je het in je leven kunt inpassen, is een weekje uitproberen de moeite waard.

Het boek claimt dat velen er een succesvoller en bevredigender leven door hebben. De voorbeelden van early risers zijn Bill Gates, Oprah Winfrey, Barack Obama en Richard Branson. In ons land staat de schrijver Maarten ’t Hart er al jaren om bekend.

Gezond en minder stress

De Londense universiteit van Roehampton heeft onderzoek gedaan naar vroeg opstaan. Uit hun onderzoek is gebleken dat mensen die vroeg opstaan de minste tekenen van depressie of stress vertonen.

Uit een Fins onderzoek is gebleken dat mensen die vroeg opstaan gezonder eten. Daardoor zijn hun afslankpogingen eerder succesvol. Mensen die laat opstaan hebben vaker de neiging eiwitten en suikers tot zich te nemen. Dat vergroot bij hen de kans op hart- en vaatziekten.

Het krieken van de dag leent zich bij uitstek voor gezonde activiteiten als sport, meditatie en yoga. Zaken die vaak in het gedrang komen door een druk dagschema. Lekker joggen bij een opgaande zon. Je hebt de wereld even voor jezelf.

Begin de dag met focus

Je wekker gaat af. Je drukt niet op de snooze-knop maar springt meteen uit bed. Je doet de gordijnen open. Buiten op straat is het donker. Het huis is stil. Je knipt de verlichte badkamerspiegel aan en knipoogt naar je spiegelbeeld. Facebook en Twitter zijn nog niet wakker. Ook je collega’s en je opdrachtgevers liggen nog op één oor. Niemand gaat je bellen of mailen op dit uur van de dag. Alle focus ligt bij je werk.

Als je om acht uur aan het ontbijt zit met je partner en je kids heb jij de belangrijkste taken voor die dag al gedaan. Dat geeft een heerlijk gevoel van lichtheid. Met een leeg hoofd begin je aan de rest van de dag. Telefoontjes, vergaderingen, je doorstaat ze fluitend. Je hebt de weinig productieve avonduren ingeruild voor de mega productieve ochtend.

Vroeg opstaan iets voor jou?

Past deze nieuwe dagroutine van vroeg opstaan in jouw leven? Vaak is het moeilijk te combineren met de dagritmes van je huisgenoten. Terwijl je partner nog naar een belangwekkend item op Nieuwsuur zit te kijken, lig jij al in bed. En als ’s morgens vroeg de wekker gaat, ligt hij te knorren dat je stil moet zijn. Je hebt bovendien minder uren om met elkaar door te brengen. Maar verder? Zou jij het kunnen?

Het is raadzaam om in de zomer met deze nieuwe gewoonte te beginnen. Het is zomers immers vroeger licht en licht stimuleert de aanmaak van dopamine. Dat is een stofje dat ervoor zorgt dat je energie krijgt. In de winter pas je je om die reden wat moeilijker aan. Verder is het beter om ’s avonds minder op je telefoon te kijken voor een betere slaaprust, met de wekker op te staan (zonder te snoozen) en de avond van tevoren een reden te bedenken om vroeg op te staan.

Ga je het proberen? Succes! Het zal je veel opleveren.

Lees ook: Dilemma: ‘Ik word gek van het gesnooze van mijn man’

Beeld: Unsplash, Bruce Mars