Lekker in je vel: 5 tips voor een betere hormoonbalans

hormoonbalans

Hormonen spelen een grote rol in ons welzijn

Bij hormonen denk je al snel aan menstruatie en zwangerschap, maar deze lichaamsstoffen spelen dag in dag uit een grote rol in hoe we ons voelen. Vermoeidheid, een opgeblazen gevoel en acne kunnen bijvoorbeeld allemaal te maken hebben met schommelingen in je hormoonhuishouding. Ook beïnvloeden hormonen onze spijsvertering, stofwisseling en zelfs ons gedrag. Waarom zijn onze hormonen soms uit balans en hoe kunnen we onze hormoonbalans weer herstellen? Dit zijn vijf belangrijke factoren.

Stressniveaus

Stress en je hormoonbalans zijn nauw met elkaar verbonden. Door stress maakt ons lichaam bijvoorbeeld minder herstellende hormonen aan, waardoor we ons eerder opgebrand en geïrriteerd voelen. Een volledig stressvrij leven is helaas niet haalbaar voor de meeste mensen, maar we kunnen kleine dingen doen om een beetje meer zen te leven. Sta er bijvoorbeeld bij stil wie of wat jou energie geeft, en probeer meer tijd door te brengen met deze personen of met die hobby. Regelmatig bewegen kan ook helpen om meer gelukshormonen aan te maken.

Voeding

Wat er bij jou op tafel staat, heeft impact op je hormoonbalans. Door voornamelijk onbewerkte voeding te eten, worden zowel je bloedsuikerspiegel als je hormoonbalans minder verstoord. Kies dus voor verse groenten en fruit, eiwitten als noten en peulvruchten, en volkoren producten. Alcohol, cafeïne, suiker, gefrituurd eten en light producten kun je beter laten staan. Crashdiëten en onregelmatige maaltijden brengen je hormonen ook uit balans. Hier lees je meer over welke voedingsmiddelen een positieve invloed hebben op je hormoonbalans.

Voedingssupplementen

Naast gezonde voedingsmiddelen kunnen supplementen net dat extra zetje geven voor een goede hormoonhuishouding. Hierbij kun je denken aan magnesium (van invloed op de energieproductie in je lichaam), vitamines D en B en omega-3.

Slaap

Een slaaptekort is funest voor je hormoonbalans. Als je lichaam niet voldoende kans krijgt om te herstellen, raken onze stress- en spijsverteringshormonen snel uit balans. Door af en toe vroeg onder de wol te kruipen, gun je jouw hormonen de tijd om hun balans terug te vinden. Dit heeft vervolgens weer positieve effecten op je energieniveaus, stressbeleving en je lichaamsgewicht.

Krachttraining

Een korte, maar intensieve krachttraining is de beste workout voor een goede hormoonbalans. Deze training zorgt namelijk voor een toename in testosteron en groeihormoon, wat over het algemeen de balans verbetert. Bij lange cardiotrainingen loop je het risico dat je naast vet ook spiermassa afbreekt, wat je hormoonhuishouding niet ten goede komt. Een kwartiertje spieroefeningen doen krijgt daarom de voorkeur.

Lees ook: Houd je oestrogeenspiegel in balans met deze vier tips

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash