Hoofdpijn door weersverandering? Dit is hoe dat komt én wat je kunt doen

Dat de blaadjes weer van de bomen vallen is niet voor iedereen gunstig 

De blaadjes vallen van de bomen en de dagen worden korter. De weersverandering is voor velen een mooi moment én een goede reden om je kledingkast een upgrade te geven. Maar voor anderen is de weersverandering een stuk minder fijn. Bij hen leidt het juist tot hoofdpijn of zelfs een migraineaanval. 

Waar komt het door?

Hoofdpijn of migraine zijn een minder prettig gevolg van de weersverandering. Maar hoe ontstaat die hoofdpijn eigenlijk? Dat gebeurt niet zomaar. Als het weer omslaat, daalt de luchtdruk. Door de dalende druk zet de lucht in je bij- en voorhoofdsholten uit. Er komt meer druk te staat op je bloedvaten, met als gevolg dat jij flinke hoofdpijn kunt ervaren. Naast de dalende luchtdruk zijn er ook andere oorzaken voor hoofdpijn. Zo kunnen een hoog vochtpercentage, snel stijgende temperaturen, onweer, storm en regen ook voor kloppingen in je hoofd zorgen.

Pijn verzachten

We weten nu waar die vervelende hoofdpijn vandaan komt. Maar wat we nog liever willen weten is of we er iets tegen kunnen doen. Helaas is het simpele antwoord daarop ‘nee’. We hebben nog steeds geen invloed op het weer, en dat is misschien maar goed ook. Gelukkig zijn er wél een aantal dingen die je kunt doen om de pijn te verzachten:

  1. Drink veel water om gehydrateerd te blijven. Je kunt bijvoorbeeld een bidon met water vullen en die naast je zetten, zo herinner je jezelf eraan om te drinken.
  2. Ga naar buiten voor wat frisse lucht. Mits het stormt natuurlijk.
  3. Je hoofd masseren of een paar minuten een icepack er tegenaan houden.
  4. Je telefoon wegleggen. Naar een fel beeldscherm staren is niet heel bevorderlijk als je hoofdpijn hebt.

Lees ook: Zo onderscheid je een ‘gewone’ hoofdpijn van migraine

Bron: Ze.nl |  Beeld: Pexels, Andrea Piacquadio