We zijn er niet bepaald gerust op
Onlangs is er in Canada een onderzoek uitgevoerd naar ongelijkheid in de zorg. Daaruit kwamen schokkende dingen naar voren. Zo blijkt onder andere dat operaties bij vrouwen vaker slecht aflopen als ze worden uitgevoerd door mannelijke chirurgen dan wanneer vrouwelijke chirurgen het doen. Een behoorlijke zorgwekkende uitkomst, als je het ons vraagt.
Grote verschillen
Een van de meest schokkende dingen uit het onderzoek, is dat de kans op complicaties tijdens een operatie bij een vrouw vijftien procent groter is als de chirurg een man is. De kans op overlijden is nog veel groter: 32 procent hoger wanneer een mannelijke chirurg opereert dan wanneer er een vrouwelijke chirurg aan de operatietafel staat. Opvallend is dat de kans op complicaties of overlijden tijdens operaties bij mannen niet verschilt op basis van het geslacht van de chirurg. Het maakt bij mannen dus niet uit of ze door een mannelijke of een vrouwelijke chirurg worden geopereerd.
Meer overlijdensgevallen
Wetenschappers van de University of Toronto in Canada hebben het onderzoek uitgevoerd. Ze bestudeerden data van 1,3 miljoen patiënten, die geopereerd werden door 3000 verschillende chirurgen. Er werd gekeken naar diverse soorten operaties, van operaties waar iets werd verwijderd (bijvoorbeeld een blinde darm) tot openhartoperaties. Bij operaties op het gebied van het hart, de longen en de slagaderen overleed 1,4 procent van de vrouwen op de operatietafel bij een mannelijke chirurg. Voerde een vrouwelijke chirurg de operatie uit, dan lag dat percentage lager: 1 procent van de patiënten is daarbij overleden.
Ook bij hersenoperaties was er behoorlijk verschil te zien. Van de vrouwen die door een mannelijke chirurg geopereerd werden, overleed 1,2 procent tijdens de operatie. In de gevallen waarbij een vrouwelijke chirurg aan de operatietafel stond, overleed 0,9 procent van de patiënten. Er werd ook gekeken naar de complicaties na die operaties (bij de grote groep vrouwen die de operatie dus hadden overleefd). Vrouwen die door een vrouwelijke chirurg waren geopereerd, hadden vijftien procent minder kans op complicaties dan vrouwen die door een mannelijke chirurg geholpen waren.
Oorzaak nog onbekend
De verschillen zijn dus duidelijk aanwezig en ook nog eens behoorlijk groot. Waar komt dit door? De wetenschappers hebben nog altijd geen duidelijke oorzaak kunnen vinden. Ze vermoeden in elk geval dat het niet aan de opleiding ligt. De medische scholing die mannelijke en vrouwelijke artsen in opleiding krijgen is namelijk gelijk. Mogelijk spelen de stijl van opereren en het verschil in interpersoonlijke vaardigheden van mannelijke en vrouwelijk chirurgen een zou. Er is meer onderzoek nodig om dat volledig helder te krijgen.
Behoorlijke zorgwekkend
Wat de oorzaak ook is: de uitkomsten van het onderzoek zijn behoorlijk shockerend. Zeker omdat het logischer zou zijn als evolutionaire verschillen een rol zouden spelen (dat een vrouw bijvoorbeeld eerder overlijdt, omdat zij een minder geschikte lichaamsbouw voor een bepaalde operatie heeft). Dr. Angela Jerath, die klinisch epidemioloog is en en aan het onderzoek heeft meegewerkt, zegt er dit over: "Dit resultaat is zorgwekkend en laat zien dat er grotere risico’s zijn voor vrouwen. Het zorg voor meer complicaties, ziekenhuis en zelfs overlijdens bij vrouwen vergeleken met mannelijke patiënten." We hopen dat er gauw meer onderzoek naar deze kwestie komt, zodat we weten of we er zelf ook iets aan kunnen veranderen.
Lees ook: Nederlandse vrouwen komen het vaakst met deze klacht bij de huisarts
Bron: Margriet | Beeld: Pixabay